Slovenija
19 ogledov

Palestine nočemo priznati takoj

shod
1/5
Saša Despot
Državnozborski odbor od vlade zahteva, naj državnemu zboru predloži sklep o priznanju Palestine. Rok, do kdaj naj bi se to zgodilo, ni določen.

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko danes ni sprejel predloga Združene levice, da bi Slovenija že zdaj priznala Palestino kot neodvisno in  samostojno državo oz. da bi ta predlog romal naprej pred celotni državni zbor.

SDS ne podpira

Sprejeli pa so alternativni predlog SMC, da odbor "od vlade zahteva, da ob upoštevanju vseh vidikov in učinkov državnemu zboru predloži sklep o priznanju Palestine". Roka, do kdaj naj bi vlada to storila, pa ne zahteva. Ta predlog je podprlo 12 članov odbora, proti pa so bili štirje člani iz vrst SDS.

Če zaprosijo, jih podpremo

Predlog SMC je sicer sestavljen iz treh sklepov. Prvi nalaga vladi, da državnemu zboru predloži sklep o priznanju Palestine. V razpravi se je sicer pokazal predvsem problem, da pri tem sklepu ni navedenega roka, a kot je opozoril predsednik državnega zbora Milan Brglez je povsem v rokah poslancev, kako bodo nadaljevali spremljanje tega vprašanja.

Z drugim sklepom odbor poziva vlado, da "nadaljuje z vsemi aktivnostmi, ki bodo med članicami EU pri delu institucij EU ter mednarodnih in regionalnih organizacij kar najbolj učinkovito prispevale k uskladitvi stališč glede priznanja Palestine kot neodvisne in suverene države". Odbor tudi poziva vlado, da v prihodnosti "zavzema pozitivno stališče do prizadevanj Palestine za članstvo v mednarodnih organizacijah in njihovih agencijah". To naj bi pomenilo, da če bo Palestina zaprosila za članstvo v kaki mednarodni organizaciji, jo Slovenija podpre.

Tretji sklep pa je pravzaprav "ugotovitveni", da se je odbor seznanil z aktualnim stanjem bližnjevzhodnega mirovnega procesa, vlado pa še poziva k aktivnemu prizadevanju "v naporih mednarodne skupnosti, še posebej EU za dosego sporazuma v mirovnem procesu med Izraelom in Palestino, v okviru katerega bi prišlo tudi do medsebojnega priznanja obeh držav".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.