Svet
15 ogledov

Sirska vojska še pravi čas preprečila katastrofo

Palmira EPA
Dokumenti, ki so jih džihadisti pustili v Palmiri, prikazujejo desetmesečno grozovlado, ki so jo izvajali nad prebivalci. Za seboj pa niso pustili samo papirnatih sledi.

Prebivalci, ki niso zapustili območja Palmire po zasedbi s strani IS, so se morali podrediti njihovim strogim pravilom. Na območju je namreč začelo veljati strogo šeriatsko pravo. Dokumenti, ki so jih za seboj pustili pripadniki IS, razkrivajo stroge kazni, ki so grozile prebivalcem v primeru neupoštevanja pravil. 

Med dokumenti, ki so jih našli, so tako pogodbe o zaposlitvi kot obvestila o zaslišanjih s strani islamske policije. Islamisti so si prilastili območje, v katerega so izrecno prepovedali vstop in približevanje vsem ostalim. 

Skritih najmanj 3000 bomb

V večini stavb po mestu so džihadisti za seboj pustili skrite bombe. Te so nastavili tako na poti, ki vodijo v mesto, kot v stavbe. Sirska vojska ocenjuje, da je v Palmiri najmanj 3000 bomb.

Islamisti so mesto prepletli z bombami tako, da so bile povezane z dvema sprožilcema. Z enim naj bi upravljal njihov pripadnik, drugi pa je bil avtomatski, povezan z več eksplozijami, ki bi jih sprožila ponovna vzpostavitev električnega omrežja v mestu. Sirske varnostne sile so se še pravočasno dokopale do podatkov in so tako uspele preprečiti katastrofo.

Odstranjevanje bomb še poteka. Sirskim vojakom bo na pomoč priskočila ruska vojska z robotom za odkrivanje min. Upajo, da bodo uspeli odstraniti vsa eksplozivna telesa in tako omogočiti mirno bivanje v mestu. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.