Slovenija
40 ogledov

"Panika bo, ker je vedno"

sneg Saša Despot
Zimske službe. Do zdaj porabile polovico manj sredstev kot lani. Direkcija. Še sreča, da je mila zima, saj bi sicer sredstev že zmanjkalo. Če snega ne bo preveč, se bo morda izšlo.

"V prejšnji zimski sezoni so bile količine snežnih padavin nadpovprečne v primerjavi z letošnjo, za zdaj še milo zimo. Do konca decembra 2013 smo porabili 48 odstotkov manj sredstev glede na prejšnjo zimsko sezono oziroma 55 odstotkov manj glede na povprečje zadnjih štirih zim," so nam povedali na Direkciji RS za ceste. V petek naj bi po napovedih Agencije RS za okolje prvič v tokratni zimski sezoni tudi v nižinah zapadlo do največ 30 centimetrov snega.

Lani rekordi, letos še nič

Direkciji za ceste so bila sicer z rebalansom proračuna 2014 odvzeta finančna sredstva tudi za obveznosti, za katere so že podpisali pogodbe – med njimi je tudi izvajanje zimske službe. "Zmanjšanje sredstev na teh pogodbah pomeni, da ni dovolj sredstev za pokritje vseh stroškov zimske službe v povprečni zimski sezoni. Če se bo mila zima nadaljevala tudi v februarju in marcu, bo sredstev dovolj, sicer pa jih bo premalo," so napovedali na direkciji. V tokratni zimi so sicer do zdaj porabili 5.300 ton soli, v lanski rekordni zimi pa so vsega skupaj porabili kar več kot 108.000 ton soli.

Prihranile so občine

Pri mariborskem Nigradu so do zdaj v primerjavi z lani porabili za 70 tisoč evrov manj sredstev za zimsko vzdrževanje. "Sredstva za izvajanje zimske službe so namenska in jih samostojno ne moremo porabiti za druga področja vzdrževanja. To lahko izvede le urad za komunalo mestne občine," je izpostavil Anton Gmeiner, vodja zimske službe. Kljub mili zimi so že posredovali – vsega skupaj so bili na cesti 110 ur, porabili pa so 20 ton soli (lani v celotni zimi 4.370 ton).

Komunalno podjetje Ljubljana (KPL) je porabilo 228 ton soli in 129 kvadratnih metrov mešanice peska in soli – predvsem na območjih, kjer je bila nevarnost poledice (nadvozi in mostovi), ter na višje ležečih predelih občine. "Zaradi obilnih dežnih padavin smo delali predvsem na makadamskih voziščih – krpali smo udarne jame in urejali bankine, pa tudi čistili jarke, mulde in kanalete," so pojasnili pri KPL.

Presenečenje ostaja

V Kranju so se na ceste odpravili sedemkrat in porabili 30 ton soli, zlasti v višjih predelih, nam je povedal Janez Lukan, vodja delovne enote javne površine pri podjetju Komunala Kranj. Tudi pri njih so stroški za približno polovico manjši od lanskih v istem obdobju.

"Vremenske napovedi seveda spremljamo, verjetno še precej bolj kot kdorkoli drug. Kljub temu pričakujemo zaplete in paniko – to se zgodi vedno, sploh ker ljudje ne verjamejo, da bo zares snežilo. Vseeno je, ali bi začelo snežiti decembra ali pa zdaj," je povedal Lukan in dodal, da so lani kljub izjemni količini padavin imeli manj težav z občani, saj so se ti preprosto navadili, da je neprestano snežilo.

Komentarjev 4
  • KOJAK 09:59 24.januar 2014.

    A si predstavljaš kakšen KAOS bi bil na cestah če bi delali tako kot predlagaš? Večina slovenceljnem želi zjutraj, ko gredo v službo popolnoma kopne ceste, enako ko gredo domov. Bognedaj da morajo pol ure čakat kje v koloni.

  • Lavdan 23:05 23.januar 2014.

    Ceste so uničene in jih nebi smeli soliti, ker jih to še dodatno uničuje. Izjema bi bile samo avtoceste. Pesek bi bil popolnoma dovolj, saj bi se ljudje navadili na to. Zimske gume moramo imeti vsi in stvar je rešena. ...prikaži več Paniko delate predvsem novinarji in bi vam predlagal, da vzamete lopate in greste čistit sneg, da bo vsaj kakšna korist od vas.

  • sprehajalec 21:35 23.januar 2014.

    Kaj kuhrac pa majo za porabit 30 milijonov. A celo mesto živi od te zimske službe. Slovenija bo naredila prvi korak na poti ozdravitve, ko se bomo nehali šopati eden drugega.