Svet
19 ogledov

Papež Frančišek o pedofiliji: Takšni zločini se nikoli več ne smejo ponoviti

Papež v ZDA EPA
Papež je v nagovoru pozdravil prizadevanja ameriških škofov za ozdravitev žrtev in dejal: "da se takšni zločini nikoli več ne smejo ponoviti."

Papež Frančišek, Washington | Avtor: EPA EPA
Več tisoč ljudi je v Washingtonu pozdravilo papeža Frančiška, ki je po Kubi obiskal še Združene države Amerike. Papež, ki se je z letališča odpeljal s fičkom , se je v Ovalni pisarni Bele hiše pogovarjal s predsednikom Obamo, obisk ameriške prestolnice pa nadaljeval s kanonizacijo španskega misijonarja iz 18. stoletja Juniperja Serro med mašo v baziliki narodnega svetišča brezmadežnega spočetja.

Papež o spolnih zlorabah

Papež je v nagovoru v ameriškim škofom  pozdravil njihova prizadevanja za ozdravitev žrtev in dejal: "da se takšni zločini nikoli več ne smejo ponoviti."

Žrtvam zlorab, ki jih je bilo v ZDA na tisoče, mnogi ameriški škofje pa so si pred tem zatiskali oči, je dejal, da se zaveda  prizadejane bolečine:"ki ste jo ves čas nosili sami."

Zaradi pedofilskih škandalov, ki so z vso močjo izbruhnili v začetku osemdesetih, so morale ameriške škofije v pravnih poravnavah so morale ameriške škofije plačati 1,7 milijarde dolarjev. Sicer so škandali  ameriški cerkvi pustil velik negativen pečat,  odškodnine pa so uničile kar nekaj škofij.  

Sicer je papež spregovoril tudi o pomeni svobode in vere in dialoga in škofe  pozval k strpnemu dialogu. Govoril je tudi o splavu in umrli zarodek pa primerjal z "nedolžno žrtvijo".

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.