Svet
4 ogledov

Papež pozdravil prizadevanja ZDA in Kube

papež frančišek, kuba
1/3
Profimedias
Papež Frančišek, ki je v soboto pozno popoldne pristal na havanskem letališču Jose Marti, je nemudoma pozdravil prizadevanja med ZDA in Kubo, da normalizirata odnose.

Dejal je, da je ponovna vzpostavitev diplomatskih odnosov med državama lahko vzor pomiritve za ves svet. Na letališču je papeža najprej pozdravil predsednik Raul Castro, s katerim sta izmenjala nekaj besed.

Frančišek je posredoval med vladama obeh držav, ki sta se najprej 18 mesecev na skrivaj pogajali, nato pa sta predsednik ZDA Barack Obama in Castro konec lanskega leta izmenjala zapornike in napovedala pot k normalizaciji odnosov.

Vatikan že dolgo časa nasprotuje ameriškemu embargu proti Kubi, ker meni, da so zaradi tega najbolj prizadeti navadni ljudje. Frančišek je obe državi pozval, naj nadaljujeta pot do popolne normalizacije odnosov, kar pomeni tudi odpravo embarga in vladi obeh držav s tem nimata težav. Problem je ameriški kongres, ki lahko edini povsem odpravi sankcije in tega še ni pripravljen storiti kljub pozivom predsednika Obame.

Castro je ob strani papeža dejal, da je ameriški embargo okruten, nemoralen in nezakonit. Zato se mora končati in Castro pravi, da mu sedanji razvoj dogodkov vzbuja upanje, da se bo to zgodilo. Obama je v petek krepko olajšal sankcije, kar stopa v veljavo v torek, ko papež prihaja v ZDA, kjer bo govoril tudi pred obema domovoma ameriškega kongresa.

Papeža pozdravilo 100 tisoč ljudi

Kubanska vlada je poskrbela, da papeževa pot od letališča do predela Miramar, kjer je rezidenca veleposlanika Vatikana, ne bo dolgočasna. Državni uslužbenci so dobili plačan delovni dan, malico in prevoz, podobne vzpodbude pa so dobili tudi študentje, šolarji in drugi Kubanci. Sprejem je bil navdušen, ljudje pa so po poročanju tiskovnih agencij papežu vzklikali: "Brat Frančišek, sedaj si Kubanec."

Ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power je preko Twitterja sporočila, da so kubanske oblasti sprejele tudi druge manj častivredne ukrepe, ki za komunistični režim niso nič novega. Ulice so očistili brezdomcev ter preventivno zaprli številne disidente, da ne bodo kvarili idile. Papež Frančišek je deležen kritik, ker se v času obiska Kube ne bo srečal z oporečniki in v odgovor na te kritike je na letališču povedal, da želi objeti vse tiste, s katerimi se iz različnih razlogov ne bo mogel srečati.

Bosta s Fidelom skupaj kosila?

Danes se bo morda na kosilu srečal z 89-letnim nekdanjim predsednikom Fidelom Castrom, v soboto pa mu je preko brata Raula poslal vse spoštovanje in uvidevnost. Na letališču je papež med drugim Kubo pozval, naj nadaljuje z odpiranjem svetu ter napovedal, da bo v svetišču kubanske zavetnice Dobrodelne Marije device El Cobre molil za vse otroke Kube in celo državo, da bo šla po poti pravičnosti, miru, svobode in pomiritve.

Papež bo imel danes na Trgu revolucije v Havani mašo, ki se je bo udeležila tudi argentinska predsednica Christina Fernandez. Predsednica papeževe domovine je v soboto zjutraj začela uradni obisk Kube. Zvečer bodo molitve in srečanja z mladimi, v ponedeljek pa gre papež na vzhod države v mesto Holguin. Obisk bo nadaljeval v Santiagu, ki ga je pred tremi leti obiskal tudi papež Benedikt XVI, kjer bo imel v svetišču Dobrodelne Marije device El Cobre mašo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.