Svet
21 ogledov

Papež Frančišek na obisku v ZDA

Papež v Washingtonu EPA
Papež je prispel v Washington, kjer sta ga na vojaškem letališču Andrews pričakala predsednik Barack Obama in podpredsednik Joe Biden z družinama. Z letališča se je verski voditelj odpeljal s fičkom.

Papež Frančišek se je z letališča odpeljal v avtomobilu fiat 500 L, ki ga proizvajajo v srbskem Kragujevcu; kot izpostavlja agencija AP, je z izbiro avta papež še enkrat več pokazal svojo skromnost in odklanjanje potrošniško naravnanega načina življenja.

Papež v Washingtonu | Avtor: EPA EPA


Papežev uradni program v ZDA se začne danes, ko bo Frančišek obiskal Belo hišo, kjer ga bo na južni trati Bele hiše sprejel Obama in z njim 15.000 povabljenih. Jutri bo imel govor pred obema domovoma ameriškega kongresa, ki se ga demokrati veselijo, republikanci pa bojijo v pričakovanju pozivov k boju proti podnebnim spremembam in revščini. Upajo, da jih bo razveselil vsaj z jasnim izrazom nasprotovanja umetni prekinitvi nosečnosti in homoseksualcem.

Papež v Washingtonu | Avtor: EPA EPA

Proti dosmrtnem zaporu

Kljub zanikanju levičarstva je papež na poti s Kube spet širil prepričanja, ki niso povšeči konservativcem v ZDA. Na vprašanje o dosmrtnem zaporu, ki je bilo povezano s Kubo, je odgovoril, da je to enako kot umiranje na obroke in dodal, da je v katoliški cerkvi vse več glasov, da se takšna kazen ukine. Ameriški konservativci niso pripravljeni na ukinitev smrtne kazni, ki ji katoliška cerkev odločno nasprotuje, kaj šele dosmrtnega zapora.

Republikanci si lahko oddahnejo vnaprej vsaj glede odnosov med ZDA in Kubo. Papež je na letalu zagotovil, da govor kongresu ne bo vseboval poziva za odpravo blokade Kube, čeprav je sam posredoval v pogajanjih za normalizacijo odnosov med državama in nazadnje na Kubi izrazil upanje, da bosta državi šli po tej poti naprej.

Zadnja anketa ameriškega časopisa New York Times in televizije CBS ugotavlja, da ima v ZDA 63 odstotkov katolikov pozitivno mnenje o papežu, s smerjo kamor pelje cerkev, pa se strinja kar 80 odstotkov.

Papež bo imel v petek zjutraj na sedežu ZN govor, popoldne pa mašo v Madisn Square Gardensu. V soboto in nedeljo bo v Philadelphii na svetovnem srečanju družin, kar je tudi glavni razlog njegove poti čez Atlantik.

Papež v Washingtonu | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1