Svet
12 ogledov

Papež obiskal mošejo

papež, Rahmani Yaran Profimedias
Papež Frančišek je na drugi dan svojega obiska v Turčiji obiskal dve veliki carigrajski znamenitosti.

Papež Frančišek je na drugi dan svojega obiska v Turčiji iz Ankare odletel v Carigrad, kjer ga je sprejel pravoslavni patriarh Bartolomej. V Carigradu je papež ob strogih varnostnih ukrepih obiskal dve največji znamenitosti.

Najprej se je 77-letni papež odpravil v Modro mošejo in pred vstopom v skladu z muslimanskimi navadami sezul čevlje. V mošeji je sklenil roke, zaprl oči in nekaj minut s sklonjeno glavo tiho premišljeval, medtem ko je mufti Rahmi Yaran ob njegovi strani izvajal muslimansko molitev.

Papežev obisk mošeje je simbolična gesta, ki je po navedbah Vatikana velikega pomena za medverski dialog. Mošejo je ob svojem obisku Turčije leta 2006 obiskal tudi Frančiškov predhodnik Benedikt XVI, za argentinskega papeža pa je to prvi obisk mošeje od začetka njegovega pontifikata marca lani.

Po obisku Modre mošeje se je Frančišek odpravil še v Hagio Sofio. Ta skoraj 1500 let stara zgradba je bila nekoč največja krščanska cerkev, ki so jo po otomanskem zavzetju Konstantinopla leta 1453 spremenili v mošejo, od leta 1935 pa je muzej. Frančiška je sprejel direktor muzeja in mu razkazal znamenitost.

Papež daroval mašo

Popoldne je Frančišek daroval mašo v katoliški katedrali svetega Duha, ki so se je udeležili tudi pravoslavni patriarh Bartolomej in predstavniki drugih veroizpovedi. V 76-milijonski Turčiji so katoličani v manjšini - po podatkih Vatikana je katoliške vere le 0,07 odstotka prebivalcev države.

V pridigi je papež Frančišek pozval k enotnosti različnih veroizpovedi. "Če pustimo, da nas vodi Sveti duh, niso bogastvo, pluralnost in različnost nikoli razlog za konflikt, saj nas vabi, da živimo raznolikost Cerkvene skupnosti," je dejal papež. Po mnenju Frančiška nam obrambni mehanizmi branijo, da bi drugega resnično razumeli in se odprli za dialog z njim.

Frančišek je v Carigrad pripotoval iz Ankare, kjer se je v petek sestal s turškimi političnimi voditelji. Pozval je k strpnosti in miru na Bližnjem vzhodu.

V Vatikan se bo papež vrnil v nedeljo, potem ko bo s pravoslavnim patriarhom Bartolomejem obhajal še praznik svetega Andreja. Z Bartolomejem bosta danes zvečer tudi opravila ekumensko molitev in se srečala na zasebnem pogovoru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.