Svet
585 ogledov

Papež razjezil Angelo Merkel

papež Frančišek Angela Merkel Reuters
Papež Frančišek je razkril, kako je po govoru v Evropskem parlamentu prejel jezni klic Angele Merkel.

Argentinski papež Frančišek je v današnjem pogovoru za italijanski časnik Corriere della Serra povedal, kako je razjezil nemško kanclerko Angelo Merkel. V govoru pred evroposlanci v Strasbourgu novembra 2014 je namreč Evropo primerjal z jalovo žensko, ki je postala babica in ni več fertilna ter živahna. 

Frančišek je čez nekaj dni sprejel klic Angele Merkel. "Bila je jezna, ker sem primerjal Evropo z jalovno žensko, ki ne more več imeti otrok," je povedal Jorge Bergoglio.

"Vprašala me je, ali res mislim, da Evropa ne more več imeti lastnih otrok. Rekel sem ji, da jih seveda še lahko ima in to veliko, saj ima Evropa močne in globoke korenine, v najtežjih trenutkih pa je vedno pokazala nove zmožnosti."

Papež je pozval Evropo, v katero se zliva reka beguncev in emigrantov, naj spremeni, obnovi in reformira šolski sistem, saj lahko moč Stari celini dajo danes "pozabljeni velikani", kot so nemški kancler Konrad Adenauer, Francoz Robert Schuman in Italijan Alcidea de Gasperi, torej očetje povezovanja evropskih narodov po tragediji 2. svetovne vojne, je poročala Hina.

Papež se je v intervjuju dotaknil tudi drugih perečih svetovnih tematik. Med drugim je pred petkovim zgodovinskim srečanjem z moskovskim patriarhom Kirilom na Kubi dejal, da bi lahko Rusija pomembno pripomogla k miru na svetu. Glede prvega srečanju med voditeljema Katoliške in Ruske pravoslavne cerkve po verskem razkolu izpred skoraj tisočletja je Frančišek po navajanju Daily Stara dejal, da je "potrebno graditi mostove korak za korakom, dokler se na koncu ne srečaš in stisneš rok."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • dragec 11:25 09.februar 2016.

    Bravo papež, EU je res ena jalova, polna frigidnih bab, polna "posranih" ksenofobov, verjetno jih je pa nalveč v SLO

  • Miha Nemec 09:32 09.februar 2016.

    https://www.youtube.com/watch?v=QPglw6BnRJQ

  • Avatar praufo
    praufo 08:44 09.februar 2016.

    Že spet eden, ki podprira begunce in Angelco zraven. Ne veš in ne vemo točno kaj zadaj, ampak če logično pomisliš, nič dobrega. Kar je pa očitno in kar se vidi, je to, da so s temi prišleki stroški in ...prikaži več tudi mnogi problemi, da ne govorimo o kriminalu. Pa sam kaj še naredi za tele reveže. Če ne drugega pejt za prostovoljca na RK, pa jim pomagaj, tam so nekateri baje že zelo utrujeni.