Svet
2 ogledov

"To pravijo tisti, ki kadijo marihuano"

Timothy Dolan EPA
Ameriški kardinal Dolan o ugibanjih, da bi lahko on bil novi papež, pravi, da ne ve niti tega, kdaj se bo konklava začela.

Ameriški kardinal Timothy Dolan se je na ugibanja, ali bo on prvi Američan, ki bo zasedel papeški prestol, odzval z besedami, da to lahko trdijo "samo tisti, ki kadijo marihuano".

Njegova izjava, objavljena v prispevku New York Posta z zaslovom "Pope hope is dope" je po izboru ameriških medijev "očiten zmagovalec citatov dneva".

V ožjem izboru desetih

Timothy Dolan je eden od desetih kardinalov, ki se v svetovnih medijih pojavljajo v ožjem izboru za naslednika Benedikta XVI.

"62-letni nadškof New Yorka je vpliven nadškof in ima veliko izkušenj ter dovolj teoloških kompetenc," ugotavlja britanski BBC. "Dejstvo, da je Američan je lahko njegova največja ovira, saj kardinali neradi promovirajo kardinale svetovnih velesil."

Dolan pravi, da ne ve niti tega, kdaj se bo začel postopek izbiranja novega papeža. "Skupaj z drugimi kardinali čakam na navodila. Mislim, da se nikomur ne mudi na konklavo," je dejal za New York Post.

Konklava pred 15. marcem?

Kdaj se bo sestala konklava, na kateri bodo izbirati novega papeža, še ni znano. Najprej je bilo rečeno, da bo 117 kardinalov zasedalo med 15. in 19. marcem, vendar je nato tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi dejal, da bi se lahko kardinali sešli že pred tem.

Pravila, ki določajo, da je potrebno do sklica konklava počakati 15 do 20 dni namreč veljajo le za primer papeževe smrti, saj upoštevajo čas žalovanja, ki v tem primeru ni potreben.

Lombardi je danes sporočil, da bi papež Benedikt XVI. lahko izdal dekret, po katerem bi se konklave, na katerem bodo kardinali izbirali njegovega naslednika, začel pred 15. marcem.

Benedikt XVI. bo odstopil 28. februarja, s čimer bo postal prvi papež po skoraj 600 letih, ki bo odstopil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.