Svet
31 ogledov

Papež se je opravičil za zločine v času kolonializma

Papež in evo morales EPA
Papež Frančišek, ki se te dni mudi v Južni Ameriki, se je ob obisku bolivijskega mesta Santa Cruz v četrtek v imenu Cerkve opravičil za zločine, storjene v času kolonializma. Obenem je obsodil genocid, ki se odvija nad kristjani na Bližnjem vzhodu. Bolivijski predsednik Evo Morales je medtem Frančiška presenetil z nenavadnim darilom.

"Z obžalovanjem vam povem: v imenu Boga je bilo proti tukajšnjim staroselcem storjenih veliko grehov," je dejal. "Ponižno prosim za odpuščanje, ne le za žalitve Cerkve same, ampak tudi za dejanja, storjena proti staroselcem v času kolonializma," je dejal papež.

Papež Frančišek je v Boliviji obenem obsodil preganjanje kristjanov na Bližnjem vzhodu. Zahteval je takojšnji konec, kot se je izrazil, genocida nad kristjani na Bližnjem vzhodu in v okolici ter dogajanje tam opisal kot tretjo svetovno vojno.

"Danes smo zgroženi nad tem, kar vidimo, da se dogaja na Bližnjem vzhodu in drugod po svetu, ko mnoge naše brate in sestre preganjajo, mučijo in ubijajo zaradi njihove vere v Jezusa," je dejal in poudaril: "V tej tretji svetovni vojni se postopoma odvija oblika genocida, ki se mora končati."

Papež je sicer že večkrat izrazil zaskrbljenost nad razmerami, s katerimi se soočajo kristjani po svetu, še posebej pa v Iraku in Siriji, kjer je Islamska država zavzela velike dele ozemlja in vodi brutalno ofenzivo z obglavljanji in prisilnimi spreobrnitvami.

Papežu nenavadno darilo

Sicer pa je za nekaj presenečenja ob papeževem obisku Bolivije poskrbelo darilo, ki ga je zanj pripravil bolivijski predsednik Evo Morales.

Papež in evo morales | Avtor: EPA EPA
Podaril mu je namreč razpelo v obliki srpa in kladiva. Gre za repliko križa, ki ga je izdelal pokojni umetnik in jezuitski duhovnik Luis Espinal in naj bi predstavljal simbol krščansko-marksističnega dialoga z delavci in kmetovalci.

Papežev tiskovni predstavnik Federico Lombardi je glede darila dejal, da je to Espinalovo delo in da ni na mestu, da tolmači poteze Moralesa, a obenem vendarle pripomnil, da "papež ni pričakoval takšnega darila".

Lokalni cerkveni dostojanstveniki so medtem menili, da se darilo povsem sklada z Moralesovo nenavadno osebnostjo. Bolivijska ministrica za komunikacije Marianela Paco pa je pojasnila, da srp simbolizira kmeta in kladivo tesarja - torej "ponižne delavce, božje ljudi".

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • s.i.k. 15:49 11.julij 2015.

    . ne razumem. kolonizacija s strani kristjanov je bila Zločin , preganjanje kristjanov je pa Genocid . ne razumem tudi kaj imajo geni skupnega z vero ; kakršnokoliže..