Svet
126 ogledov

Papežu Benediktu XVI zdravje zelo hitro peša

Ratzinger, papež benedikt XVI EPA
Osebni tajnik nekdanjega papeža Benedikta XVI pravi, da njegovo zdravje počasi peša. Doslej so bile to le govorice, o katerih v Vatikanu niso želeli govoriti.

V intervjuju, ki ga je v četrtek objavila italijanska revija BenEssere je Georg Gänswein, osebni tajnik nekdanjega papeža dejal, da je Joseph Ratzinger sicer star, a zelo luciden gospod.

Ratzinger, papež benedikt XVI | Avtor: EPA EPA
89-letnik zelo težko hodi, pri hoji si pomaga s palico. "Pomirjen je s sabo, svetom in bogom," pravi Gänswein in dodaja, da ga še vedno vse zanima, občutljiv smisel za humor pa ga tudi še ni zapustil.

"Rad ima mačke. Dve, Contessa in Zorro, živita na našem vrtu. Obe ga prideta pogosto pogledat," še razkriva Ratzingerjev osebni tajnik.

Benedict XVI. Je bil papež med letoma 2005 in 2013, ko je po sedmih stoletjih kot prvi poglavar katoliške cerkve odstopil. Takrat se je špekuliralo, da je na robu zloma, češ da se ne more več soočati s škandali, ki so pretresali Cerkev. 

Ratzinger, papež benedikt XVI | Avtor: EPA EPA

Ob odstopu je dejal, da njegovo telo, kot tudi um nimata več moči, da bi še naprej opravljal tako pomembno funkcijo. Ko se je umaknil z oči javnosti se je zdelo, da je okrevalo tudi njegovo zdravje. 

"To so pač posledice, ki jih prinese ostarelost. Telo postane krhko, počasi peša. A um Josepha Ratzingerja je popolnoma jasen," je povedal predstavnik Vatikana Federico Lombardi. 

Benedikt ne piše več knjig, nekdanji papež je sicer znan po številni teoloških razpravah, ki jih je načel.

Ratzinger, papež benedikt XVI | Avtor: EPA EPA

"Zdaj živi življenje meniha, a nikakor ni izoliran. Moli, bere, posluša glasbo, sprejema goste in igra klavir," je v intervjuju še povedal njegov osebni tajnik, ki z njim živi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Bozidar.Frelih 06:15 27.marec 2016.

    Najprej napisete v naslovi da mu zdravje hitro pesa v naslednjem stavku pa da mu pocasi pesa.

  • 2trj7h+ea23myhhpzsg4 01:06 27.marec 2016.

    Papež Palpentine

  • dimnikar 23:52 26.marec 2016.

    Ne štekam česa se bojijo, saj gre menda v nebesa? Tukaj je poslanstvo opravil, saj je odstopil s položaja PAPEŽA.