Vizita za živali > Novice
4551 ogledov

Papiga mali aleksander

Mali aleksander Miha Purgar
Njihova prednost je, da so to mirne ptice, primerne tudi za stanovanja, enostavne so za oskrbovanje in negovanje.

“Med kupci je papiga mali aleksander zelo priljubljena vrsta, saj se jo da naučiti govoriti, primerna je tudi za mlajše otroke ter cenovno ugodna,” pravi Miha Purgar, ki se ukvarja z vzrejo srednjih in velikih papig.

Pojasnjuje, da poznamo male in velike aleksandre, veliko pa je tudi podvrst. “Te čudovite ptice živijo v tropskih predelih Azije, Afrike in JV Kitajske. Najbolj razširjene so v džunglah indijske podceline,” pravi. Prepoznamo jih po vitki postavi, dolgem repu, vratnem obroču ter temnordečem zgornjem delu kljuna. Opisuje, da imajo samčki rdečo vratno ogrlico in črno liso pod kljunom. Te barvne oznake samček pridobi šele, ko spolno dozori, kar traja najmanj dve do tri leta. “Poznamo veliko različnih barv malih aleksandrov, ampak vsaka je nekaj posebnega,” pravi.

Živijo do 35 let

Mali aleksander | Avtor: Miha Purgar Miha Purgar
Hranimo jih z mešanico semenske hrane za srednje papige in veliko svežega sadja ter zelenjave. Purgar opozarja, da se moramo izogibati preveč mastni hrani kot so sončnična semena in arašidi. Ta vrsta hrane namreč ni primerna za vsak dan.

“Mali aleksandri sicer niso občutljivi na mraz, vendar jih je pozimi najbolje prenesti v zaprte prostore. Poleti moramo paziti, da niso izpostavljeni direktnemu soncu, spomladi pa vetru,” pravi. Mali aleksander bo vaš družinski član kar dolgo, saj se njihova življenjska doba giblje od 15 do 35 let. “Prednost teh papig je, da so mirne ptice, primerne tudi za stanovanja, enostavne so za oskrbovanje in negovanje,” opisuje.

Primerne so tako za družine kot tudi posameznika, seveda pa morajo biti ročno hranjene. "Razlika med ročno hranjenimi in drugimi malimi aleksandri je ta, da so ročno hranjeni mali aleksandri socializirani, udomačeni, navajeni človekove bližine in so tako veliko bolj primerni za hišnega ljubljenčka, saj iščejo človekovo bližino," pojasnjuje. Tisti, ki niso ročno hranjeni, se bojijo človeka in je potrebnega veliko več časa, da se udomačijo. "V Sloveniji stane ročno hranjen mali aleksander približno od 100 do 150 evrov, drugi pa so precej cenejši," pravi. Pri malih aleksandrih sta po njegovih izkušnjah oba spola enako govorno nadarjena in se lahko naučijo tudi do sto besed.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.