Slovenija
21 ogledov

Papir dobijo, denarja pa ne

Zapor Žurnal24 main
Zapori. Zaposleni v JGZ Pohorje bodo plače in prispevke od države iztožili.

Javni uslužbenci, pedagogi, vzgojitelji zaposleni v Javnem gospodarskem zavodu (JGZ) Pohorje, preko katerega med prestajanjem kazni delajo zaporniki na Dobu, že peti mesec ostajajo brez plač. Prav tako že od lanskega decembra nimajo plačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter obvezno zdravstveno zavarovanje. To so zaposleni namreč pred dnevi odkrili povsem naključno pri preverjanju na Zavodu za zdravstvenem zavarovanje Slovenije (ZZZS). Eden izmed njih pa je predvčerajšnjem po pošti že prejel plačilni nalog Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) z opominom naj čimprej poravna mesečni prispevek. Na davčni upravi (DURS), ki zbirajo podatke o neplačanih prispevkih delavcem, ne želijo razkriti koliko JGZ državi doslej že dolguje z neplačanimi prispevki, ker da bi s tem razkrili davčno tajnost. A JGZ Pohorje sicer zaenkrat še ni na DURS-ovem javno objavljenem seznamu davčnih dolžnikov.

Pličanič pa še išče

Izplačilo zapoznelih plač je zaposlenim že pred časom obljubilo Ministrstvo za pravosodje (MP). Minister Senko Pličanič pa se je večkrat javno tudi zavezal, da bo za te plače zagotovil okoli 250 tisoč evrov, namenjenih MP v državnem proračunu. A po naših informacijah država oziroma MP več kot 190 tisoč evrov nikakor ne bi moglo izplačati. "Od obljubljenega kruha se ne da živeti," pravijo zaposleni.

Sledi tožba države

Predvidoma danes se bodo zato, naveličani čakanja in neuresničenih obljub MP, zato sestali z odvetnikom, ki ga bodo najeli, da takoj poskuša denar od države izterjati po sodni poti. "Sprožili bomo postopke izvršb za zapadle plače. Zaradi zahtev po takojšnem izplačilu bodo izvršbe romale na Ministrstvo za finance, ki je financer lastnika JGZ, torej vlade. Upam, da vsaj tako zaposleni uspejo in dobijo plačilo za opravljeno delo," napoveduje Mitja Jeras, glavni sindikalist zaposlenih v zaporu na Dobu.

Deset zaposlenih v JGZ Pohorje, ki že od lanskega decembra čakajo na denar za lastno preživetje, od začetka leta delajo le še v kmetijski dejavnosti, s katero služi JGZ. MP je namreč konec lanskega leta prodalo blagovno znamko in tehnologijo za proizvodnjo gasilnih aparatov in oddalo v najem prostore JGZ Pohorje, v katerih so omenjeni javni uslužbenci skupaj z zaporniki z Doba dotlej izdelovali tudi gasilsko opremo. A tudi kmetovanje, živinoreja in pridelava zelenjave ter ostalih vrtnin v JGZ je neuradno tik pred propadom. Kljub temu pa država kot ustanoviteljica JGZ ne bo zmogla izvesti, predvsem plčati niti likvidacije, če bi bilo to kot skrajni ukrep za poplačilo zaposlenih in ostalih dolgov potrebno.

Komentarjev 1
  • mb 07:04 24.april 2014.

    čakati pet mesecev na plače to delajo samo OVCE v sloveniji. In to od državnega podjetja.Skrajen čas, da gre država v stečajTo je prav neverjetno v kakšni državi živimo, da ne izplačuje plač in da ne plačuje prispevkov ...prikaži več zaposlenim, medtem pa zapravlja milione za neumnosti in viša davkeTo je res možno samo v Sloveniji