Slovenija
21 ogledov

Papir Servisa ne želijo v Vevčah

Papir servis so v zadnjih štirih letih selili v Vevče, nato v Dobrunje, zdaj pa Žurnal24 main
Mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green je na ministrstvo za kmetijstvo in okolje podala zahtevo za vstop v postopek s pritožbo na okoljevarstveno dovoljenje. Predlagajo tudi, da okoljevarstveno dovoljenje zavržejo.

Okoljevarstveno dovoljenje so na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso) izdali za predelavo odpadkov v obratu Vevče, na Vevški cesti v Ljubljani. V okoljevarstveni organizaciji pa predlagajo, da na ministrstvu njihovi zahtevi za vključitev v postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja ugodijo in da izdano okoljevarstveno dovoljenje zavržejo.

Kot poudarjajo v Alpe Adria Green, so med drugim ugotovili, da je bila pri izdaji dovoljenja kršena Aarhuška konvencija. Pojasnili so, da krajani četrtne skupnosti Polje, kjer je tudi stanovanjsko naselje Vevče, niso bili obveščeni, da se okoljevarstveno dovoljenje pripravlja in bi morali biti vključeni pri obravnavi. Za selitev Papir Servisa so, kot so zapisali v agenciji, izvedeli šele iz medijev, ko je bilo okoljevarstveno dovoljenje že izdano.

V organizaciji menijo, da so strokovne podlage, po katerih so bili izdelani vplivi na okolje, nestrokovne in zameglijo realno stanje, ki bi nastalo z zagonom podjetja.

"Iz okoljevarstvenega dovoljenja je razvidno, da ga na Arsu ne bi smeli izdati, saj da niso izpolnjeni osnovni pogoji. Na lokaciji ni urejene kanalizacije in je vsaj še dve leti ne bo. Stavbe, v katerih naj bi zbirali in predelovali odpadke, so dotrajane, obenem pa so preblizu Ljubljanici," pojasnjujejo v Alpe Adria Green. Poudarjajo tudi, da tam ni lovilcev olj, v reko pa bi se tako lahko iz pokvarjenega stroja ali vozila izlivale nevarne tekočine.

V organizaciji menijo, da bi tak obrat potreboval novo gradbeno in uporabno dovoljenje, še pred tem pa, da bi morali kmetijske površine prekvalificirati v industrijske in jih opremiti z manjkajočo infrastrukturo.

"Selitve sporne proizvodnje iz prejšnje lokacije na obrobje mesta, kjer po pravilu manjka osnovna komunalna in cestna infrastruktura, sploh ne bi smeli dovoliti, dokler ni izpolnjen ta pogoj. Rešitev so infrastrukturno popolnoma opremljene industrijske cone ob avtocestnem obroču stran od naselij, ne pa prestavitev problema iz enega urbanega dela mesta v drugega," so še zapisali v organizaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.