Slovenija
20 ogledov

Papirja in pločevink jim oddajo najmanj

Snaga smeti kontejner Anže Petkovšek
Embalaža. Družba za ravnanje z odpadno embalažo se sprašuje, kam izginejo najdonosnejši odpadki.

Smeti. “Saubermacher – Komunala Murska Sobota je po naši oceni nekomu oddajal velike količine stekla in papirja, od družbe Interseroh pa z velikimi pritiski prek medijev in zbornice komunalnega gospodarstva zahteva, da prevzamemo le mešano embalažo, da dosežemo delež, ki ga zahteva ministrstvo,” nam je povedala Mateja Mikec, direktorica Interseroha, družbe za ravnanje z odpadno embalažo (DROE).

Vse komunale podobno

Murskosoboška komunala pa ni edina, od večine večjih javnih podjetij Interseroh dobiva podobne zahteve (posredovali so nam zahteve ajdovske, kranjskogorske in domžalske komunale). Kot je pojasnila Mikčeva, ima papir pozitivno vrednost na trgu (odkupujejo ga papirnice), ravno tako pločevinke, steklo predstavlja relativno majhen strošek, največji pa je povezan z sortiranjem mešane embalaže. Komunale oddajajo največ, čeprav zakonodaja tega ne predvideva, zato Mikčeva ne pristaja na očitek, da si DROE želi le “polniti žepe”. To je pred dnevi v pismu komunalam zapisala kar zbornica, katere člani so sicer tudi Interseroh in druge DROE.

Drago Dervarič, direktor murskosoboške komunale, je potrdil, da v prvih desetih mesecih niso predali ločeno zbrane papirne embalaže, saj so jo oddajali drugim družbam. Zakaj in katerim, ni pojasnil, dejal pa je, da to še ne pomeni, da je ne bodo do konca letošnjega poslovnega leta oddali tudi Interserohu. O trditvi DROE, da mešano zbrane embalaže sploh ne bi bili dolžni pobirati, pa je dejal, da je stvar zakonodajalca, zato o tem ne more diskutirati.

Mikčevo moti tudi, da zbornica ne deluje povezovalno, temveč ustvarja napetost med komunalami in DROE, zakonodaja, za katero je pristojno ministrstvo za okolje, pa ostaja nespremenjena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.