Slovenija
774 ogledov

Parafinske sveče v celoti predelamo

Irena Struna B&B
Slovenci smo še vedno v svetovnem vrhu po porabi sveč. Izdelovalci sveč ocenjujejo, da prihaja do upada, uradne številke govorijo drugače. Še vedno uspeva črni trg. Predelava ne upada. Največja težava so tisti, ki sveče izdelujejo na črno, v domačih garažah.

Slovenci poleg Poljakov in Avstrijcev sestavljamo evropski vrh po porabi nagrobnih sveč, ki doseže vrhunec ob 1. novembru. Vsako leto prižgemo okrog 15 milijonov sveč oz. blizu 6000 ton. V državi uradno sveče izdeluje okrog 300 svečarjev, med drugim tudi Irena Struna iz Meniške vasi. "Januarja bo že 23 let, odkar pri nas izdelujemo sveče. Začeli smo po sili razmer, ostala sem brez službe," razlaga Irena Struna. Poskusili so s svečami in se oskrbeli s plastiko, parafinom, stenjem. Sproti so se učili, kaj je potrebno. Parafin, produkt nafte, so ročno zalivali v plastiko. V svečah, ki so na danes na voljo, Strunovi poučijo, ni vosek, vosek je naraven, parafin pa ne. Že vsa leta ga kupujejo pri Petrolu, plastiko in pokrovčke pa pri različnih proizvajalcih. Dejavnost so osvojili, postopno rasli. 

Izdelava sveč | Avtor: B&B B&B

Nosilka dejavnosti je Irena, po potrebi pomagajo vsi družinski člani. Na vprašanje, koliko sveč so v vseh letih prodali, težko najdejo odgovor. "Ko je bil največji zagon, smo predelali okrog 60, 70 ton parafina letno. To je bilo leta nazaj, zadnje čase prihaja do upada prižiganja sveč. Zdaj predelamo kake tri tone mesečno," pravi Irena Struna. Do upada je prišlo, opaža, v zadnjih štirih letih. "Sveč izdelamo več kot pol manj kot pred štirimi leti. Ljudje so bolj zmerni, tudi nižja kupna moč je naredila svoje, nekateri se odločajo za prižig tako imenovanih e-sveč."  Na različnih delih Dolenjske imajo Strunovi v zadnjih dveh letih šest svečomatov, montirajo pa tudi elektronske.  

Vodilo je kakovost

Sveče, ki jih izdelujejo v Meniški vasi, so ročno ulite, v plastiki je polni parafin. Tiste, ki jih večji trgovci ponujajo v akcijah, so takorekoč napihnjene. Ko proizvajalci parafin ohlajajo, v svečo dodatno vpihujejo še zrak. Na pogled takšna sveča izgleda isto, zaradi zraka v njej pa je lažja. Ko takšno svečo prižgemo, se parafin posede, prej zgori. 

"Mi tega ne delamo, držimo se klasike. Slabe kakovosti si ne moremo privoščiti, k nam ljudje pridejo po sveče zato, ker so z njimi zadovoljni. Da bomo mešali slabe stvari, se nam ne bi izšlo, čeprav so nam parafin, lahko rečemo dvomljive kakovosti, tudi že ponujali," pojasnjuje Franc Struna. Doda, da so že imeli primere, ko so kupci svečo prinesli reklamirati in poudari, da je tako tudi prav, saj proizvajalec le tako izve, da je s svečo nekaj narobe. 

Irena Struna | Avtor: B&B B&B

V trgovini v Meniški vasi imajo na voljo tudi ikebane, svileno cvetje, rože. Da bi se preživeli le s svečami, se danes več ne bi izšlo, te bi bile dovolj le za dopolnilno dejavnost. "Zase zaslužim. Obogatela se ravno ne bom, se pa povsem dostojno in mirno preživim," smeje zaključi Irena Struna, ki od vsake izdelane sveče nekaj denarja nameni koncesninam. Strunova se pritožita na račun izdelovalcev sveč na črno, saj je glede na enostavnost postopka to lahko skoraj vsakdo, ki ima nekaj prostora v domači garaži. A takšen izdelovalec ne plačuje koncesnin, poleg tega je vprašljiva kakovost njegovih sveč. Na trgu naj bi se po nekaterih ocenah pojavljalo za okrog četrtine več sveč, kot jih zavezanci prijavijo. 

Parafinske sveče popolnoma predelajo

V Sloveniji so tri predelave sveč, direktoricagorenjskega družinskega podjetja Plastkom z Jesenic je Mojca Korbar. Predelavo so odprli leta 2010, poslujejo šest let. Prek shem prejmejo koncesnine, v glavnem pa se preživljajo s prodajo predelanega materiala. Pripeljanih sveč na letni ravni je 1.200 ton. Koliko koncesnin dobijo od teh sveč? "Odvisno je od pogodb," odgovori Korbarjeva. 

Nikoli se še ni primerilo, da ne bi mogli predelati vseh sveč, upada uporabe sveč - za razliko od svečarjev - ne opažajo, kar potrjuje tezo, da pri nas črni trg s svečami še vedno cveti. Boj zoper ta črni trg že nekaj let bijejo inšpektorji, ki so tudi pred letošnjimi prazniki napovedali poostreno kontrolo. 

Predelava sveč | Avtor: Plastkom Plastkom

Na Jesenice v predelovalnico dobijo odpadne sveče skupaj s pokrovčki, predelujejo tudi baterijske sveče. "Vse dobimo v enem 35-kubičnem kontejnerju, v katerem je od 3,5 do 4,5 tone materiala. V primeru parafinski sveč imamo plastiko, parafin in pokrovček. Vse to naši stroji ločijo. Pokrovčke odpelje Dinos in da naprej v predelavo, iz plastike dobimo fino mleti material, ki gre ravno tako naprej v predelavo za gradbeništvo, parafin pa že sami delno prečistimo; material gre naprej za sveče ali kake druge proizvode, kot so denimo prižigalci ognja v kaminih," dejavnost opisuje Korbarjeva. 

Eko sveče, ki niso tako zelo "eko" 

Po šestih letih se ne bojijo, da bi jim posla zmanjkalo. "Niti malo. Slovenci pač tradicionalno prižigamo sveče. Tudi če so kampanje proti takšnemu početju, to ne gre iz danes na jutri. Poleg tega gredo vse sveče danes v predelavo," poudarja Korbarjeva. Pred leti, ko predelovalnih pri nas še nismo imeli, smo takšne odpadke zakopavali, danes predelani material ves porabimo. V podjetju Plastkom predelani material zvečine prodajo v tujino, predvsem v Nemčijo in Italijo.

Predelana plastika | Avtor: Plastkom Plastkom

Korbarjeva se pri tem obregne ob tako imenovane eko sveče, torej elektronske, kjer imajo največ dela. V tem primeru morajo ročno ločiti pokrovček, ki ga edinega lahko predelajo, v primeru teh sveč se da predelati le 10 odstotkov materiala. "Torej te eko sveče niti niso tako eko. Kdaj pa je bila baterija že eko," se nasmeje. Poleg predelave sveč imajo v družinskem podjetju tudi dovoljenje za predelavo druge plastike, a to zavzema le manjši del njihove celotne proizvodnje. 

Ministrstvo vztraja - bodite zmerni 

Na okoljskem ministrstvu opozarjajo, da noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati.

"To zahteva tudi spremembo razmišljanja in navad, saj pri kupovanju izdelkov običajno ne razmišljamo o tem, da bo nakup ali del tega nakupa prej ali slej končal med odpadki. Zato je naša naloga, da tudi pri nagrobnih svečah spodbujamo ljudi k razmišljanju, da odpadki nastajajo pri vsakem našem početju in da količino odpadkov lahko zmanjšujemo sami," še dodajajo na ministrstvu in pozivajo, da prižgemo letos kakšno svečo manj.

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • matermila 19:55 31.oktober 2016.

    Prižgem dve sveči,eno za mater,drugo za očeta.Za vse ostale pokojne,ki so mi kaj v življenju pomenili,zadostuje spomin na njih,pa ne samo ob 1.novembru.

  • Janez_53 15:43 31.oktober 2016.

    Z ostanki sveč iz kontejnerjev ni toliko problemov, saj je parafin še vedno uporaben. Problem nastane, ko razni lumpi parafin penijo z zrakom, da povečajo volumen in s tem oškodujejo kupce. Še večji barabini pa mešajo razne "dodatke" v parafin-le ...prikaži več poglej, kako nekatere sveče kadijo!

  • Avatar Leon
    Leon 15:29 31.oktober 2016.

    Na trgu so sveče izdelane iz ostankov voska -parafina sveč zbranih iz kesonov ! To počnejo na MB pokopališču brez nadzora ! Ni čuden,da potem ne zgorijo do konca in se ponovno uporabijo za "nove" sveče ! Temu se reče ...prikaži veče recikliranje sveč.