Šport
19 ogledov

Prodanih le 12 odstotkov vstopnic

Natalia Mayara Thomas Bach Rio 2016 paraolimpijske igre EPA
Med 7. in 18. septembrom bodo olimpijska prizorišča v Riu napolnili paraolimpijci.

V Mednarodnem paraolimpijskem komiteju ne skrivajo, da jih skrbi izvedba tekmovanj paraolimpijskih iger. V Braziliji interesa za paraolimpijske igre takorekoč ni, slaba je prodaja vstopnic in posledično manjka tudi sredstev za izvedbo tekmovanj. Težkega položaja se zaveda tudi Philip Craven, predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja: "Še nikoli v 56-letni zgodovini iger nismo imeli tako slabih okvirnih pogojev za izvedbo."

Craven pravi, da organizatorji iger niso pravočasno nakazali sredstev namenjenih za potovalne stroške športnikov in kar 10 držav ima zaradi tega težave pri udeležbi. Ob tem ni skrivnost, da so Brazilci zaradi splošne krize zmanjšali proračun za igre, kar pomeni manj ljudi in tudi slabši transport, s katerim je bilo že med avgustovskimi igrami obilo težav. Sprašuje se tudi, ali bo mesto uspelo zagotoviti dovolj prostovoljcev za igre.

Kot pravi Craven, je glede na trenutno stane uspeh že to, da bodo lahko izvedli vsa tekmovanja v 22 športnih disciplinah. Sprašuje pa se, ali bo Brazilcem uspelo pravočasno preurediti tekmovališča za športnike invalide in jim zagotoviti najboljše možne pogoje.

Več kot 4000 športnikov

Na igrah bo nastopilo več kot 4000 športnikov iz 165 držav. Manjka predvsem gledalcev, ki so manjkali že na posameznih športih med avgustovskimi igrami. To niti ni presenetljivo, saj je v eni izmed anket le 16 odstotkov Brazilcev potrdilo, da jih olimpijske igre zelo zanimajo, pri paraolimpijskih igrah pa je zanimanje še veliko manjše. Brazilci so tudi avgusta potrdili, da ima centralno vlogo pri njih nogomet zanimanje za ligo je bilo večje, kot pa za igre.

Prirediteljem je doslej uspelo prodati le 12 odstotkov od skupno 2,4 milijona "paraolimpijskih" vstopnic in nič kaj ne kaže, da se bo to do iger spremenilo. Dva milijona neprodanih vstopnic pa pomeni tudi precejšen primanjkljaj v proračunu, zato je brazilska vlada projektu paraolimpijskih iger namenila dodatnih 68 milijonov evrov. A država je morala dodatno podpreti že avgustovske igre.

Športniki invalidi bodo vseeno skušali izkoristiti dogodek za dobro promocijo lastnega športa. Prvič v zgodovini bodo igre prenašali v več kot 100 državah sveta. Nov zalet pa si od dogodka obeta tudi brazilsko paraolimpijsko gibanje, saj bodo športniki končno dobili prizorišča, ki bodo dostopna tudi za njih. Doslej se nanje namreč ni nihče oziral in velika prepreka so bile že povsem običajne zadeve kot so stopnice, visoki robniki in podobno.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.