Svet
19 ogledov

Pariški pogajalec: Bili so zmedeni, kot bi bili zadrogirani

Pariz, streljanje EPA
Pogajalec francoske policije, ki se je pogajal z napadalci v koncertni dvorani Bataclan, je francoskim medijem opisal nalogo, ki je gotovo ne bo pozabil nikoli v življenju.

Policijski pogajalec, ki se je v petek, 13. novembra, pred koncertno dvorano Bataclan pogovarjal s tremi ugrabitelji in morilci tamkajšnjih obiskovalcev, je povedal, da so delovali zmedeno, kot da bi bili pod vplivom drog.

Preko telefona se je pogajalec, ki ga mediji predstavljajo le z imenom Pascal, z dvema od treh napadalcev pogovarjal petkrat, žal pogajanja niso bila najbolj uspešna. Taisti pogajalec je sodeloval tudi pri napadu teroristov v trgovini Cacher v Porte de Vincennes, ko je napadalec Amedy Coulibaly ubil policista in še štiri ljudi.

Ponavljala sta, da je kriv Hollande

Kot je povedal za francoski časopis L’Obs, se pogajanja z Ismaelom Omarjem Mostefaijem in Samyem Amimourom, napadalcema iz Bataclana, ne morejo primerjati z niti enim njegovim primerom v karieri doslej.

Bila sta izjemno nervozna, povsem neodločna, zbegana, kot da bi bila pod vplivom drog,” je povedal. “Nenehno sta ponavljala iste fraze. Mi smo vojščaki kalifata, za vse je kriv Hollande. Napadli ste naše ženske in naše otroke v Siriji. Mi branimo sebe, tako da napadamo ženske in otroke v Franciji.

Pogajalec je bil med dramo s talci pred dvorano v policijskem kombiju, poleg je bil še en njegov kolega pogajalec in psiholog. Napadalce so skušali pregovoriti, da bi izpustili vsaj poškodovane ženske in otroke.

V dvorani je bila popolna tišina

Po pogajanjih, ki so skozi pet telefonskih klicev trajali 45 minut, je glavni pogajalec ugotovil, da njegov trud ne bo obrodil sadov; takrat je šefu specialne enote francoske policije povedal, da naj v dvorano vdrejo specialci.

Najprej so skušali ugotoviti, kdo je živ in kdo mrtev. Vsi so ležali na tleh, eden na drugem. V dvorani je bila skoraj popolna tišina. Ni bilo niti joka, ne kričanja, skoraj se ni slišalo niti dihanje prisotnih,” je pri tem med drugm povedal šef pariških specialcev Christophe Molmy.

Dodal je, da so pred napadom rešili toliko talcev, kolikor se je dalo; številni so se skrivali po straniščih, kotičkih dvorane, kjer se jim je zdelo, da jih ne bodo našli. 50 jih je zatočišče poiskalo na strehi stavbe. 

Komentarjev 1
  • Presvetli 09:47 24.november 2015.

    Za vse tiste kateri še dalje verjamete v pravljice o muslimanskem ISIS-u! Samo vtipkajte v Google Simon Elliot,tukaj pa je povezava!!!https://www.google.si/search?q=simon+elliot&biw;=1680&bih;=904&tbm;=isch&imgil;=KMyLqrzCQu9cSM%253A%253BJsXrDUlGSnDP_M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fkbrocking.com%25252F2015%25252F02%25252F11%25252Fi-thought-liberals-hated-war-but-now-theyre-all-for-it%25252F&source;=iu&pf;=m&fir;=KMyLqrzCQu9cSM%253A%252CJsXrDUlGSnDP_M%252C_&usg;=__tb8tm3pRkoykZa5h_LMzirWSzxo%3D&ved;=0ahUKEwj8o7CE1qjJAhVDORQKHVsTBbYQyjcIIg&ei;=4iNUVvyqE8PyUNumlLAL#imgrc=KMyLqrzCQu9cSM%3A&usg;=__tb8tm3pRkoykZa5h_LMzirWSzxo%3D