Svet
12 ogledov

Pariz le obliž na rane socialistov

Jean-Francois Cope UMP EPA
Vladajoči socialisti so, glede na prve neuradne rezultate, doživeli velik poraz v drugem krogu francoskih lokalnih volitev.

Kot zmagovalci volitev so se že razglasili člani desnosredinske Unije za ljudsko gibanje (UMP). Njihov voditelj Jean-Francois Cope je pozdravil "modri val podpore" za njegovo stranko. Skrajno desna Nacionalna fronta bo po neuradnih podatkih slavila v sedmih manjših mestih. Porazu socialistov je najbrž botrovala slaba ekonomska situacija v državi.

Volilna udeležba je bila nižja od pričakovanj, kar je prizadelo predvsem socialiste, saj svojega glasu ni oddalo veliko njihovih donedavnih simpatizerjev.

Pariz ostaja "rdeč"

Zaenkrat kaže, da je UMP zmagala v nekaterih ključnih mestih, med njimi v Saint-Etiennu, Reimsu in Roubaixu. Že v ponedeljek bi zaradi volilnega poraza lahko prišlo do zamenjave na premierskem mestu, ki ga sedaj zaseda Jean-Marc Ayrault, poroča BBC.

V Parizu, ki je neprekinjeno v rokah socialistov že od leta 2001, je pričakovano slavila njihova kandidatka Anne Hidalgo, sicer rojena v Španiji, premagala je kandidatko UMP Nathalie Kosciusko-Morizet. To je obliž na rane vladajoče stranke.

Nacionalna fronta favorit v maju

Volilci so izbirali svetnike in župane v več kot 36.000 skupnostih. V okrog 200 občinah so se do drugega kroga prebili tudi kandidati Nacionalne fronte. Slednja bi se znala zelo dobro odrezati na majskih evropskih volitvah, saj je vse več Francozov evroskeptičnih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.