Slovenija
75 ogledov

Park za kolesarje ... Kmalu v Ljubljani

pumptrack
1/3
Anže Petkovšek
Mestna občina v sodelovanju z Zavodom Aliansa gradi park namenjen tistim, ki se bolje kot na nogah počutijo na kolesu oziroma drugih napravah s kolesi in koleščki.

Ob Celovški cesti zraven parka Tivoli je v teh dneh že mogoče videti prve obrise Koloparka. Prostora namenjenega igri in urjenju spretnostnih veščin z vsemi vrstami voznih pripomočkov, od koles, skirojev, rolk, rolerjev in kotalk do poganjalčkov, ki ga naj bi za vse brezplačno odprli že septembra.

"Po klasifikaciji sodi med objekte za šport, rekreacijo in prosti čas. Osrednja tema parka je poligon, asfaltna steza, ki se uporablja za trening spretnostnih veščin in vožnje s pripomočki na kolesih," o novem parku, ki bo zavzemal nekaj več kot 900 kvadratnih metrov površine, pravijo na ljubljanski občini.

Prostor bo kot travnata površina, v katero bo umeščen poligon, namenjen spretnostnim veščinam. Poligon, med kolesarji poznan z angleškim izrazom pumptrack, je v slovenskem prostoru posebnost, saj gre šele za drugi asfaltirani poligon. Na njem kolesarji praviloma ne poganjajo, ampak se gibajo s telesom navzgor in navzdol.

Poleg poligona bodo v parku postavljene tudi klopi in svetila, zasadili pa bodo tudi nova drevesa. Mesto bo dobila tudi samopopravljalnica koles, na kateri bo mogoče napolniti zračnice, s pomočjo priloženih ključev zamenjati pnevmatiko in ob uporabi nekaj ostalih kosov orodja opraviti manjši servis na svojem kolesu in s tem povečati tako mobilnost, kot tudi varnost v prometu.

Progo v Ljubljani so testno že preskusili kolesarji kot tudi skejterji. Sodeč po videoposnetkih, ki jih je objavila skupina ZaMestoPoDveh, so testne vožnje uspele več kot uspešno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.