Avto
156 ogledov

Zelo enostaven način, kako na parkirišču preprečiti nesrečo

Vzvratna kamera in opozorilo na prečni promet Žurnal24 main
Komu se še ni zgodilo, da ne bi med izvozom iz parkirnega boksa skorajda trčil v drug avto ali celo pešca, ki sta se ravno takrat pojavila za vozilom v mrtvem kotu?

Premiki z vozilom so v policijskih statistikah med najpogostejšimi vzroki za nesreče. Gre za tipe nesreč, ki se ponavadi zgodijo na parkiriščih in pri majhnih hitrostih, tako da največkrat resda nasrka le pločevina, a v primeru udeleženih pešcev in kolesarjev pa lahko pride tudi do hudih  poškodb.

Zelo koristen pripomoček, ki ga za zdaj ponuja še omejeno število znamk, je opozorilo na mrtvi kot, za katerega v angleščini proizvajalci največkrat uporabljajo ime Cross Traffic Alert. Sistem deluje ob pomoči zadnjih senzorjev na odbijaču in spremlja premike ostalih udeležencev v prometu. Če pri vzvratni vožnji zazna, da se pravokotno na vozilo približuje drugo vozilo ali udeleženec, prične opozarjati voznika s piskanjem in grafičnim opozorilom, v naprednejših izpeljankah pa tudi samodejno zavre avto, da prepreči najhujše.

Asistenčni sistem tako zelo učinkovito blaži dejstvo, da so moderni avtomobili zaradi svoje velikosti in oblik ob pogledu nazaj izza volana povečini nepregledni.

Sistem smo testirali v mazdi6 modelnega leta 2017, ki je že sicer znana po enem izmed najmodernejših kompletov varnostnih in asistenčnih pripomočkov, kot je zelo zmogljiv sistem samodejnega zaviranja v sili AEB.

Vzvratna kamera in opozorilo na prečni promet | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Mazda svoj sistem opozarjanja na prečni promet, ki sodi v paket pomagal z imenom i-ACTIVESENSE, imenuje Rear Cross Trafic Alert (RCTA). Pripomoček se je izkazal za zelo učinkovitega. Ko sem z avtom počasi lezel nazaj iz boksa na parkirišču, pokajočem po šiih, so senzorji česali območje za vozilom. Ko se je vzdolž parkirnih boksov pripeljal avto, ga zaradi drugih parkiranih vozil nisem mogel videti, medtem ko ga je mazda6 zaznala, ko je bil še več metrov oddaljen stran. Avto me je na bližajočo nevarnost takoj opozoril prek osrednjega zaslona, na katerem se je sicer kazala tudi slika kamere. Hkrati me je na nujno posredovanje opozarjal zvočni pisk. Ko je drug avto zapeljal mimo, je opozorilo prenehalo in avto sem brez težav zapeljal iz boksa. Zelo podobno sistem zaznava pešce in kolesarje ter pravočasno opozarja voznika, naj zavre.

Je mogoče na ozkih in polno zasedenih parkirišču preživeti brez opozorila na prečni promet oziroma RCTA? Da, seveda, tudi doslej smo. Ampak z opozorilom na prečni promet je veliko bolj sproščeno in varno, možnosti za nesreče pa so zmanjšane na minimum, še posebej pri voznikih, ki so zaradi starosti ali drugih zdravstvenih razlogov težje gibalno sposobni in ne morejo več vrteti vratu kot v mladosti.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Žurnalček 15:29 31.oktober 2016.

    V rikverc sem se zaletel sam ne vem kolikokrat ! Naprej pa samo 1x leta 1968 !

  • valerijakregar 19:43 28.oktober 2016.

    stara fora...........

  • vzev 18:15 28.oktober 2016.

    "Premiki z vozilom so v policijskih statistikah med najpogostejšimi vzroki za nesreče." - čudno to. Ker ponavadi če so vsi avti pri miru, med njimi ne more priti do nesreče.