Avto
8 ogledov

Kje avti najbolj ječijo zaradi parkiranja

Parkiranje C-max Youtube
Povprečno eden od treh voznikov je v zadnjih petih letih že doživel "parkirne" poškodbe na svojem avtomobilu. Enkrat lahko ugibate, v kateri državi pa je buške pridelal kar vsak drugi avto.

Raziskava je sicer zajela le pet največjih avtomobilskih trgov v Evropi, Nemčijo, Francijo, Veliko Britanijo, Italijo in Španijo, vseeno pa so izsledki zelo zanimivi. 

Raziskava agencije YouGov, ki jo je opravila med 9.177 vozniki, kaže, da je škodo zaradi posledic parkiranja na svojem vozilu v zadnjem petletju prijavilo 33 odstotkov lastnikov vozil. Od tega jih je 16 odstotkov škodo povzročilo samih, med parkirnim manevrom.

Pri teh podatkih zelo izstopa Italija, saj je kar 51 odstotkov anketiranih dejalo, da je njihov avtomobil v navedenem obdobju izgubil prvotno oblikovalsko formo, medtem ko jih je kar 26 odstotkov samih povzročilo rane med parkiranjem. Na drugi strani pa najbolj čuvajo svoja vozila v Veliki Britaniji, saj je med parkiranjem le 10 odstotkov voznikov povzročilo trk. 

Zelo zahtevna je očitno vzvratna vožnja, saj se je v tej prestavi zgodilo povprečno 45 odstotkov vseh poškodb, v Italiji pa največ, 51 odstotkov.

Sredozemlje očitno ni varen kraj za avte

In kateri tip avtomobilov je najbolj dovzeten za poškodbe? Karavani, kaže raziskava, saj statistično odstopajo po parkirnih poškodbah v primerjavi z drugimi tipi vozil. 

Nissan round monitor | Avtor: Nissan Nissan

Po številu poškodb Italijanom tesno sledijo Španci, medtem ko so se Nemci in Francozi odrezali precej bolje, a še vedno slabše kot vozniki na Otoku.

Raziskavo je financiral Nissan v kampanji za svojega parkirnega asistenta Around view monitor, ki na zaslonu prek kamer projecira 360-stopinjsko sliko okoli vozila in s tem precej olajša približevanje in izogibanje oviram.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.