Slovenija
1583 ogledov

Parkirne kazni s Hrvaške: "Šli bomo na sodišče!"

Parkiranje Profimedias
Odvetnik hrvaški podjetij, ki skrbijo za parkiranje, napoveduje, da bodo izvršbe po novem zahtevali na sodiščih.

Po izdaji sodbe Sodišča EU 9. marca še ni bilo nobene sodne odločitve v zvezi z izvršbo parkirnih kazni, nam je pred kratkim dejal hrvaški odvetnik Ruđer Anić. Več postopkov, tudi nekatere, kjer on zastopa dolžnike, so namreč hrvaška sodišča ustavila in čakala na odločitev sodišča EU. 

Spomnimo, Sodišče EU je v začetku marca dveh zadevah (C-484/15 in 551/15) odločilo, da na podlagi sklepa o izvršbi, ki ga izda hrvaški notar in ga je dobilo tudi ogromno Slovencev, ni dopustno izdati evropskega naloga za izvršbo, ki bi omogočal izvršbo v Sloveniji. 

Sklepi o izvršbi zavrženi še pred sodbo Sodišča EU

Anić je sicer že pred sodbo Sodišča EU dočakal pravnomočno sodbo hrvaškega sodišča, ki je notarsko izvršbo proti tujemu državljanu zavrglo, saj notar ni ne stvarno ne krajevno pristojen za izvršbo, je pojasnil Anić, ki je prepričan, da bi se moral izvršilni postopek proti tujcem voditi pred sodiščem. 279. člen hrvaškega zakona o izvršbi namreč določa, da je notar pristojen za izvršbo le, če ima dolžnik sedež ali prebivališče v županiji, kjer deluje. Za tujce torej ni pristojen. 

"Razsodba Sodišča EU določa le, da se odločitve hrvaških notarjev v Sloveniji ne morejo priznati na način, ki ga predvideva uredba, videli pa bomo, ali se lahko priznajo v sodnem postopku," je za zurnal24.si povedal odvetnik opatijske družbe Liburnia parking Shain Lou Pacheco Vinković. Dodal je še, da so notarske izvršbe na Hrvaškem veljavne in se lahko rubi premoženje, ki ga imajo slovenski državljani na Hrvaškem.

A odvetnik Damir Sajko iz odvetniške pisarke Anić in partnerji se z njim ne strinja. "Če se je slovenski državljan, ki ima premoženje v Republiki Hrvaški, pritožil zoper sklep o izvršbi, lahko po dosedanji praksi pričakuje dvoje: predlog za izvršbo bo sodišče zavrglo in razveljavilo notarski sklep o izvršbi ali pa razveljavitev sklepa in odločitev, da se zadeva nadaljuje kot pravdni postopek pred sodiščem. Drugo, torej nadaljevanje postopka na sodišču, po naši oceni ne bi bilo skladno s sodbo Sodišča EU," je ocenil Sajko. Če se bo upoštevala sodba EU, bi moralo po njegovem mnenju sodišče predlog za izvršbo in notarski sklep o izvršbi razveljaviti. 

Pritožba možna tudi, ko je izvršba že sprožena

"V naši praksi še nismo imeli primera, da bi notarski sklep o izvršbi postal pravnomočen in da bi se na njegovi podlagi začela izvršba na premoženju, ki ga ima na Hrvaškem slovenski državljan, bodisi na hiši, stanovanju ali podjetju. Tudi v takih primerih bi se lahko s plačilom dolgovanega zneska preprečilo izvršbo, mogoče pa bi se bilo pritožiti na začeto izvršbo z argumentom, da notarski sklep o izvršbi ne more biti izvršilni naslov. Ni pa zanesljivo, ali bi s takim ugovorom uspeli," pravi Sajko. 

Tudi v primeru, ko se je dolžnik na sklep o izvršbi pritožil in ta zaradi nepristojnosti notarja na sodišču pade, bi lahko sodišče po Anićevem mnenju o izvršbi znova presojalo, saj o upravičenosti zahtevka še ni odločalo, torej ne bi šlo za ponovno sojenje o isti zadevi. V prvem primeru je šlo namreč za odločanje o procesni zadevi. Prav tako meni, da bi sodišče lahko priznalo stroške, ki so razburili mnoge Slovence, ki so dobili "pozdrave s Hrvaške" zaradi neplačane parkirnine. Za 60 kun dnevne parkirnine skupaj s stroški terjajo slabih 1.300 kun, ki bi v primeru neplačila zrasli na 1.800 kun. Z osmih evrov je dolg tako narasel na 170 oziroma več kot 230 evrov. 

Šli bomo na sodišče, stroški bodo še višji! 

Da bodo šli na sodišče, napoveduje tudi odvetnik opatijske družbe Liburnia parking Shain Lou Pacheco Vinković. 

"Če se izkaže, da se notarskih izvršb ne priznava, bodo upniki prisiljeni začeti postopke na sodišču, to pa bo povzročilo znantno višje stroške, ki jih bodo na koncu morali plačati dolžniki. Zagotovo bomo za vse neplačane parkirnine pred hrvaškimi sodišči sprožili postopke, ki bodo omogočili prisilno izvršbo v Sloveniji. Stroške bodo na koncu plačali dolžniki. Če bo šlo za pravdne postopke, bodo zagotovo višji, kot so bili v postopku notarske izvršbe," je zagrozil Pacheco Vinković. 

Odvetnik Damir Sajko pravi, da je taksa za tožbo zaradi deset evrov vrednega predmeta okrog 13 evrov, taksa za razsodbo še 13, odvetniški stroški okrog 70 evrov, stroški sodnega prevajalca, če jih sodišče prizna, pa med 150 in 200 evri, lahko tudi več. 

Dolgove je treba poravnati

"Ne glede na vsa procesna vprašanja in dvome, ki so se pojavili v zvezi s tolmačenjem evropskega prava, ostaja dejstvo, da je treba dolgove poravnati, pravni mehanizmi, ki to omogočajo, pa obstajajo že bistveno dlje kot EU," je še dodal Pacheco Vinković. 

Razkritje:
Avtor članka sem v začetku aprila prejel notarski sklep o izvršbi zaradi neplačane parkinirnine na Hrvaškem. Tematiko sem pokrival že pred tem. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Lavdan 21:21 27.maj 2017.

    Janez Zalaznik ti si hrvatofob, saj s svojimi članki spodbujaš mržnjo do juga. Če že hodite tja plačajte parkiranje, pa se nimate česa bati. Ampak nadutost Slovencev na hrvaškem je vidna na vsakem koraku in to nam potem vračajo. V ...prikaži več V Avstriji pa smo navadne ponižne riti.

  • matermila 14:32 27.maj 2017.

    Polek imena?(nepravilno)lepše bi zvenelo :zraven imena ,ali pred imenom,ali z imenom.Kakorkoli,poskusi vsaj pravilno slovensko.

  • allstarr111 14:32 27.maj 2017.

    A da bi se pa držali predpisov to pa ne, no ja sej se tud v svoji novi domovini noben ne drži predpisov, tako se jih niti doma na balkanu ne. Je pa zanimivo kako se JIH VSI po VRSTI ...prikaži več držijo v AUT, NEM, ITA, in ostalih EU držav, da ne omenjam UK ali bog ne daj USA, tam so pa balkanezerji vzorni, celo bolj ubogajo kot domorodci :)