Slovenija
45 ogledov

Janković bi rad zaračunal vsem, ki parkirajo znotraj obvoznice

Parkomat Anže Petkovšek
Ljubljanski mestni svetniki bodo danes razpravljali o predlogu občine, po katerem bi parkomate postavili na celotnem območju znotraj obvoznice. Opozicija je proti, a glede na razmerje moči v mestnem svetu bo predlog najverjetneje sprejet.

Ko gre za parkiranje, je prestolnica razdeljena na tri cone: prva zajema večji del ožjega mestnega središča, v cono 2 sodijo Krakovo, del Prul in del Bežigrada, v coni 3 se nahajajo posamezna območja Ljubljane. 

Župan Zoran Janković zdaj želi cono 3 razširiti na celotno območje znotraj ljubljanske obvoznice. 

parking | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Ker se območje cone 3 širi, je pričakovati povečano število prosilcev za pridobitev parkirnih dovolilnic in temu posledično tudi več pobrane takse za parkiranje, ki je prihodek proračuna Mestne občine Ljubljana (MOL). Obenem se bo povečal prihodek iz naslova plačane parkirnine na novem območju cone 3," poudarjajo na magistratu. 

grafika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ura parkiranja v coni 1 stane 0,7 evra, v coni 2 je treba plačati 0,5 evra, v coni 3 pa boste odšteli 40 centov.

Lastniki stanovanj v coni 1 lahko zaprosijo za eno dovolilnico, v coni 2 za dve, v tretji coni vsakemu stanovanju pripadajo tri dovolilnice, če jih lastniki želijo, seveda.  

NSi: Janković želi le polno blagajno

Opozicija se z načrti ljubljanskega župana ne strinja. V Združeni levici bi celoten člen, ki širi parkirno cono 3, črtali.  "Menimo, da tako obsežna širitev ni v interesu meščank in meščanov Ljubljane," poudarjajo.

grafika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tudi v NSi nasprotujejo širjenju plačljivega parkiranja, dokler MOL ne zagotovi dovolj brezplačnih parkirnih površin za stanovalce. 

"Namen drastičnega širjenja plačljivega parkiranja ocenjujemo kot neprimeren ukrep, ki vodi zgolj k povečanju financiranja mestne blagajne, ne pa tudi k pravilnemu reševanju mirujočega pometa," poudarjajo. 

Ljubljanskemu županu zato predlagajo, naj MOL plačljivo parkiranje uvede le na tistih mestih, kjer predhodno pridobisoglasja četrtnih skupnosti. 

Že pred današnjo sejo mestnega sveta so svoje nasprotovanje postavitvi parkomatov izrazili prebivalci četrtne skupnosti Golovec. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • zoro.bobi 23:12 06.julij 2015.

    Si pač eno đubre, ki mu prija, da bi LJ vse pocuzala od vseh slovencev npr. Stožice, Emonika...Tudi od vseh ostalih kmetavzarjev, ki niso ljubljančani gre veliko denarja v center. Ko je Janša to požrešnost malo omejil pa je nekdo ...prikaži več popizdil. Ali si že kateremu okoličanu- kmetu, ko si se pripeljal iz LJ že plačal parking:gobe, sadeži rastline, pohodi...Mrš egoist primitiven.

  • Žurnalček 20:37 06.julij 2015.

    Naj proba pilotsko , da ne bo preveč škode , postaviti enega v Šiški in Fužinah .

  • Žurnalček 20:35 06.julij 2015.

    Kdo se buni . Sam vi kmetavzarji , ki z LJ nimate nič . No imate , ko boste prišli na obisk , boste moral plačat praktično vstop v mesto, kar je tudi prav .