• Sob 12 do 23 °C
  • Ned 15 do 22 °C
  • Pon 17 do 25 °C
več na vreme.net

Sejem za ljubitelje živali

0 komentarjev

Pasja disciplina obedience

Na Kinološkem dnevu na Sejmu za ljubitelje živali v nedeljo 11. septembra bomo v živo spoznali pri nas novo pasjo disciplino obedience.

A. Š. / Domžale

 

(Foto: Anja Troha)

“Stoj, sedi, prostor, hop, počakaj, poleg, prinesi, išči … Te izraze pogosto slišimo na tečajih v pasjih šolah, na raznih pasjih tekmovanjih in na sprehodih z našimi štirinožnimi prijatelji,” nam je pojasnila Staša Pardubsky, prva inštruktorica obedienca v Sloveniji. 

Dodaja, da v disciplini obedience za komunikacijo med vodnikom in psom uporabljamo prav te iste izraze: “Če jih analiziramo in se vprašamo, od kod jih poznamo, se najpogosteje spomnimo na poslušnost. Obedience pa je splošno priznano mednarodno ime za poslušnost!”

Prihaja v Slovenijo

 
“Obedience izhaja iz Skandinavije in je v teh državah še danes med najbolj razširjenimi športnimi disciplinami v pasjem svetu. Od tam se je širil na Nizozemsko, v Avstrijo, Francijo, Italijo, Monako, Švico, Belgijo, na Česko, Madžarsko, itd., zdaj pa prihaja tudi v Slovenijo,” opisuje Staša. Disciplino po njenih besedah že dolga leta priznava mednarodna kinološka zveza FCI, na njihovi spletni strani pa najdete pravilnike in natančen opis vseh tekmovalnih vaj.

Pojasnjuje, da je kot pri mnogih drugih tekmovalnih disciplinah, tudi obedience razdeljen na več težavnostnih stopenj: “Poznamo razred 1, 2 in 3, ki jih imenujemo OB1, OB2 in OB3. Vsaka stopnja obsega deset vaj, ki se po težavnosti navezujejo ena na drugo.”

Pravi, da so vaje na vseh tekmovanjih identične, saj se izvajajo po pravilniku FCI. Doseganje nivoja 3, ali OB3, pa daje tekmovalnemu paru možnost sodelovanja na prestižnih mendarodnih tekmovanjih kot sta Evropsko in svetovno prvenstvo. Dodaja, da se lahko z obediencom ukvarjajo psi vseh pasem in velikosti, vendar pa smejo na uradnih tekmovanjih pod pokroviteljstvom FCI sodelovati samo rodovniški psi.

Dinamičnost, hitrost, pozornost

Obedience po njenem opisu postavlja v ospredje dinamičnost, hitrost in pozornost, ki jo pes namenja vodniku tako, da skupaj tvorita harmonično ekipo. Učenje vedno temelji na igri in nagrajevanju ter s tem podpira dober odnos med lastnikom in psom.

 
“Hkrati pa psa naučimo, da mora vedno ostati pod nadzorom vodnika ter z njim ustvarjalno sodelovati. Vaje razstavimo na posamezne elemente, saj le tako psa postopoma pripravimo na vse večje zahtevnostne stopnje,” pravi Staša.

Obedience pa po njenih izkušnjah zahteva veliko potrpežljivosti in natančnosti, zato velja za eno izmed bolj zahtevnih disciplin: “Toda doseganje rezultatov poplača ves vloženi trud, predvsem pa pomeni zabavo tako za vodnika kot tudi za njegovega štirinožnega prijatelja.”

To čudovito pasjo discipline boste v živo spoznali na Kinološkem dnevu v sklopu Sejma za ljubitelje živali v nedeljo 11. septembra v Češminovem parku v Domžalah. Tam boste izvedeli tudi za možnosti šolanja z vašim psom.

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima