Vizita za živali
72 ogledov

Pasje iztrebke so jim poslali kar na dom

pasji iztrebki Jure Tomc
Madridčani še vedno ne pobirajo pasjih iztrebkov, zato jih čaka visoka kazen. Nekatera španska mesta so se problematike lotila tudi na precej nenavaden način.

Lastnike psov, ki ne pobirajo pasjih iztrebkov, v Madridu čaka denarna kazen v višini do 1500 evrov ali pa bodo imeli možnost za nekaj dni opravljati čistilna dela.

Občinska policija bo najprej ukrepala v dveh mestnih okrožjih,  kjer beležijo največjo koncentracijo pasjih iztrebkov, so v izjavi sporočile madridske oblasti.

Razdelili več milijonov vrečk

Iz mestne hiše so še dodali, da "so na mestnih ulicah, v parkih in drugod še vedno iztrebki, "kljub ponavljajočim se kampanjam in razdeljevanju več milijonov brezplačnih vrečk za pasje iztrebke."

Nad iztrebke z analizo DNK

Nekatera španska mesta so se sicer v zadnjih letih v boju proti tej problematiki lotila z domiselnimi idejami. Tako so lani v severovzhodnem španskem mestu Tarragona napovedali, da bodo na pasjih iztrebkih opravili testiranje DNK, s čimer bi izsledili lastnike, ki ne pospravljajo za kužki.

V kratkem obdobju leta 2013 pa je mesto Brunete nedaleč od Madrida pošiljalo pasje iztrebke lastnikom psov kar na dom, in sicer v škatlah z napisom "izgubljena lastnina".

Prostovoljci so se zapletli v pogovor z nič hudega slutečimi lastniki psov, potem ko so kužki opravili svojo potrebo. Skušali so izvedeti ime psa ter pasmo, kar je mestnim uradnikom omogočilo identifikacijo ter iz registra domačih ljubljenčkov pridobiti naslov.

Komentarjev 1
  • uran 21:56 02.november 2016.

    Poleg Španskih rešitev je pri nas takoj treba sprejeti zakon, ki zadeva vpeljavo davka od psov, da bo vsaka občina imela pravico vpeljati davek od psov. Davek bi se pobiral v občinsko blagajnico za vsakega psa, izjemoma za tiste pse ...prikaži veče , ki so za varstvo samotnih posestev neobhodno potrebni. Zakon je bil v veljavi že za časa F. Jožefa. Primer Dunaj: ima davek za prvega psa 72 EUR in za drugega 105 EUR. Za pasme nevarne za okolje bull teriere in njihove mešančke pa bi moral biti pri nas večji kot v Beogradu, kjer je 288 EUR.