Slovenija
160 ogledov

Pediatrov ni dovolj za vse

zivljenje 20.4.2005, cepljenje, dojencek, medicinska sestra, Pediatricna klinika Boštjan Tacol
Zdravstvo. Zdravniki družinske medicine otroke prej pošljejo v bolnišnico kot pediatri.

"Po grobi oceni v Sloveniji primanjkuje sto pediatrov na primarni ravni," pravi Margareta Seher Zupančič iz Združenja za pediatrijo. "Pediatrov najbolj primanjkuje na Koroškem in v Beli krajini, v Zgornji Savinjski dolini pa ni niti pediatra niti šolskega zdravnika. Otroke na tem območju pa tudi tam, kjer je pediatrov premalo, pregledujejo zdravniki splošne medicine," dodaja Seher Zupančičeva.

Premalo izkušenj z otroki

V Sloveniji trenutno deluje 234 specialistov pediatrije, preostalih 369 zdravnikov, ki se ukvarjajo z otroki, pa je brez licence ali pa so zdravniki splošne ali družinske medicine. "Iz koroške bolnišnice poročajo, da je prepoznava akutnih težav precej slabša in da ti zdravniki otroke  veliko hitreje pošljejo v bolnišnico. Zdravniki, ki niso pediatri, so manj pozorni na znake bolezni in slabše diagnosticirajo kronične bolezni. Vse to je popolnoma jasno, saj z otroki ne delajo vsak dan, ampak jih pregledujejo enkrat na teden ali celo redkeje," razlaga predsednica združenja.

Zdravstveni svet danes obravnava predlog javne mreže primarne zdravstvene dejavnosti, ki bo opredelila število potrebnih pediatrov in enakomeren dostop do njih. "Mreže ne bomo mogli zagotoviti takoj, bo pa država na njeni podlagi dolžna zagotavljati kadre," ocenjuje Seher Zupančičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.