Šport > Moto športi
10 ogledov

Pedrosa prvič letos, Rossi še korak bližje

pedrosa rossi EPA
Dani Pedrosa se je na dirki za VN Japonske prvič v letošnji sezoni povzpel na najvišjo stopničko. Valentino Rossi je povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem Jorgejem Lorenzom.

Španec Danny Pedrosa (Honda) je zmagovalec dirke za veliko nagrado Japonske v razredu MotoGP. Drugo mesto na dirkališču v Motegiju je osvojil vodilni v skupnem seštevku, Italijan Valentino Rossi (Yamaha), tretji pa je bil Španec Jorge Lorenzo (Yamaha). Do konca sezone so še tri dirke.

Dirkači so imeli na visoko ležečem dirkališču v Motegiju danes obilico težav z vremenom. To je celo povzročilo večjo zamudo, saj se je zaradi dežja in slabe vidljivosti zavlekel tudi trening pred dirko. Nato pa je šlo predvsem za taktiko in pravilno obrabo pnevmatik. Steza se je namreč proti koncu najelitnejšega razreda začela sušiti, dirkači pa so posledično precej bolj izrabljali svoje gume za dež. Pedrosa se je tako na koncu veselil prve letošnje zmage, Rossi pa je na drugem mestu le "ukradel" nekaj točk najbližjemu zasledovalcu v skupnem seštevku Lorenzu.

"Dirka od začetka ni šla, kot sem pričakoval. Na startu sem veliko izgubil, nisem imel pravega občutka na motorju, skušal sem se držati na četrtem mestu in potem napredovati. Tudi drugi so precej izrabljali gume, sam pa sem postajal vse hitrejši. Ko sem ujel svoj ritem, sem bil neustavljiv, zato bi se rad zahvalil Hondi, ekipi in prijateljem, da nam je danes uspelo zmagati," je po dirki dejal zmagovalec Pedrosa.

Rossi je na koncu zadržal pomembno prednost pred Lorenzom, čeprav na začetku ni kazalo, da mu bo uspelo. "To je bil zelo težka dirka, na kateri si hitro lahko naredil napako, sam pa sem nujno potreboval točke. Na začetku je bil Lorenzo boljši, potem sva vozila enako hitro. Povsod je bilo težko nadzorovati motor, videl sem, da je Lorenzo proti koncu počasnejši. Dosegel sem dober rezultat in moram biti zadovoljen. Ko se je steza začela sušiti, je bilo motor težko krotiti, a uspelo mi je osvojiti drugo mesto," pa je povedal Rossi.

Lorenzo s svojo uvrstitvijo ni bil zadovoljen. "Škoda, škoda, razočaran sem. Če bi bila steza mokra do konca, bi lahko zmagal, tako pa se je posušila in proti koncu sem se le še trudil, da preživim. Na začetku sem preveč pritiskal, izrabil gube, potem pa Rossiju nisem zmogel več slediti, bil je veliko hitrejši. Zdaj imam do konca le še en cilj, zmagati na preostalih treh dirkah," pa je menil Lorenzo.

V skupnem seštevku še naprej vodi Rossi pred Lorenzom, Marquez na tretjem mestu pa je že preveč oddaljen in se v lov za sam vrh ne more več vmešati.

Dež in megla oklestila dirko moto3

V razredu Moto3 je italijanski motociklist Niccolo Antonelli prišel do druge zmage v karieri. Drugo mesto je osvojil Portugalec Miguel Oliveira, tretji pa je bil Španec Jorge Navarro. Vodilni v skupnem seštevku Danny Kent je bil šesti. Preizkušnjo v Moto3 so zaradi dežja in megle z 20 skrajšali na 13 krogov.

Zarco potrdil naslov prvaka

Francoski motociklist Johann Zarco pa je na dirkališču Motegi prišel že do sedme zmage v sezoni in tako le še potrdil skupno zmago v razredu Moto2, ki jo je osvojil potem, ko je Tito Rabat zaradi poškodbe v petek odstopil. Drugi je bil Nemec Jonas Folger, tretji pa je bil rojak slednjega Sandro Cortese. Dirkači v razredu Moto2 so namesto 23 odpeljali le 15 krogov zaradi dežja in megle, dirka pa se je začela s skoraj dvourno zamudo, saj se je zaradi vremenskih razmer zavlekel tudi trening.

Do konca sezone so le še tri dirke, z Japonske se dirkači čez teden dni selijo v Avstralijo na Phillip Island, potem v Malezijo na Sepang in na koncu še v špansko Valencio.

VN Japonske, motoGP, rezultati:

1. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 46:50,767
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) + 8,573
3. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 12,127
4. Marc Marquez (Špa/Honda) 27,841
5. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 35,085
6. Cal Crutchlow (VBr/Honda LCR) 37,263
7. Bradley Smith (VBr/Yamaha Tech3) 37,667
8. Katsuyuki Nakasuga (Jap/Yamaha) 44,654
9. Hector Barbera (Špa/Ducati) 48,572
10. Scott Redding (VBr/Honda) 50,121

Skupni seštevek (15/18):

1. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 283 točk
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 265
3. Marc Marquez (Špa/Honda) 197
4. Andrea Iannone (Ita/Ducati) 172
5. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 154
6. Bradley Smith (VBr/Yamaha Tech3) 152
7. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 150
8. Cal Crutchlow (VBr/Honda LCR) 98
9. Danilo Petrucci (Ita/Ducati) 93
10. Pol Espargaro (Špa/Yamaha Tech3) 88

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.