Zdravje > Prehrana
500 ogledov

Peka na žaru: To vam svetujejo strokovnjaki

Žar
Kaj vam pred piknikom svetujejo strokovnjaki.

Da se živila med peko na žaru ne izsušijo, se jih pogosto namaže z oljem in to pred pečenjem ali med samo peko.

Čeprav se to zdi dobra ideja, nemški strokovnjaki opozarjajo, da takšno početje pravzaprav škoduje zdravju.

Olje, ki kaplja na ogenj namreč povzroči dim, ta pa vsebuje škodljive rakotvorne snovi, ki se vpijejo v meso oziroma zelenjavo, kar seveda škodi našemu zdravju.

Namesto olja pripravite marinado

Strokovnjaki zato priporočajo, da hrano pred pečenjem na žaru mariniramo, kako in kdaj je seveda odvisno od marinade, ki jo bomo uporabili. Priprava je enostavna, sicer je vnaprej pripravljeno marinado mogoče kupiti tudi v trgovini. 

Med pokušanjem ali je meso pečeno, strokovnjaki odsvetujejo rezanje z nožem, saj bo mesni sok kapljal na ogenj. Košček mesa raje odgriznite, še svetujejo. 

Nasveti, ki pridejo prav

Klobas ne obračajte vsako minuto
Mnogi menijo, da je treba klobase na žaru ves čas obračati, saj bodo le tako enakomerno pečene. Resnica je, da jih je treba obrniti šele takrat, ko so na eni strani lepo rjave. Če jih boste prepogosto obračali, bo notranjost surova.

Pustite mesu, da "zadiha"
Z mesom takoj na krožnik? Ne! Meso dajte za nekaj minutk v posodo in jo pokrijte z aluminijasto folijo. Meso se bo v tem času še malo bolj omehčalo in stopilo v vaših ustih. Ta nasvet upoštevajte še zlati pri zrezkih.

Ne potrebujem klešč, saj imam vilico
Seveda lahko meso obrnete tudi z vilico, kljub temu to kuharji odsvetujejo, saj meso na ta način izgublja sočnost.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 10
  • blueone 07:21 23.junij 2017.

    Čim manj komplicirat pa je...peka na žaru ni ne vem kakšna umetnost...nekateri bi pri tem radi odkrili toplo vodo...moraš biti samo zmeren in gledati, da se ne zažge, to je pa vsa umetnost...na zgornji sliki so mi klobasice že kar ...prikaži več malo preveč zapečene :-)

  • Snežinko 09:39 22.junij 2017.

    Tisti članek je spet ena od mojstrovin, ja. Kdo pa pravi, da se poliva s pivom zaradi OKUSA? Zaradi okusa moraš že meso/čevape kupiti prave, pa je. Slabe žblj čevape ne reši niti marinada niti pivo... S pivom se ...prikaži več pa poliva zato, ker ga imaš najbližje pri roki. Zakaj sem pa že spodaj napisal...

  • Snežinko 09:33 22.junij 2017.

    Res je. Pivo se poliva samo zato, da se ugasne ogenj, če/ko začne goreti zaradi kapljanja maščobe nanj-