Zdravje > Aktualno
15 ogledov

Nigerija uradno brez ebole

Stopnja smrtnosti pri okužbi z ebolo je zelo visoka. Žurnal24 main
V ZDA ustanavljajo ekipo, ki bo ob morebitni novi okužbi z ebolo pripravljena na hiter in učinkovit odziv. V Nigeriji ni več ebole.

Pentagon pripravlja zdravniško ekipo za hiter odziv na ebolo, v sporočilu za javnost sporoča ameriško obrambno ministrtsvo. Skupina tridesetih strokovnjakov bo ustanovljena za hitro pomoč in podporo, če bi prišlo do novega primera ebole v ZDA.  Pobudo je dalo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo, skupina bi pomenila dodaten previdnostni ukrep, ki bi zagotovil hitro, varno in učinkovito odzivanje na morebitne primere okužbe. Ekipa bo vključevala dvajset zdravstvenih tehnikov oziroma medicinskih sester, pet zdravnikov zpecializiranih za nalezljive bolezni ter pet tako imenovanih učiteljev oziroma trenerjev v protokolih za nalezljive bolezni.

Najprej tedenske priprave 

Ko bo Pentagon ustanovil ekipo, jo bodo poslali v Teksas na tedenske priprave, kjer se bodo med drugim učili tudi primerne zaščite za zdravstvene delavce in preprečevanja širjenja. Priprave se bodo začele predvidoma že naslednji teden, izvajal pa jih bo Vojaški zdravstveni inštitut za raziskave infekcijskih bolezni. Ekipa bo aktivna le na področju ZDA in je ne bodo pošiljali v Afriko ali na druge konce sveta. V ZDA je sicer ena oseba za ebolo že umrla. Thomas Eric Duncan se je z ebolo okužil v Afriki, med zdravljenjem v Dallasu pa sta se z ebolo okužili še dve medicinski sestri, ki se še vedno zdravita. 

V Nigeriji uradno brez ebole

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da v Nigeriji uradno ni več ebole. Minilo je namreč 42 dni oziroma dvakratna inkubacijska doba, potrebna za pojav simptomov ebole, odkar so v državi zabeležili zadnji primer okužbe z ebolo. "Virusa za zdaj ni več. Izbruh v Nigeriji je bil premagan. Gre za velik uspeh, ki svetu dokazuje, da je ebolo mogoče zajeziti," je v Abuji povedal predstavnik WHO za Nigerijo Rui Gama Vaz.

Pojav ebole pred nekaj meseci v Nigeriji, ki je najbolj poseljena afriška države, je sprožil skrbi, da bi se virus lahko bliskovito razširil po državi. A do najhujšega scenarija ni prišlo, zdravstveni strokovnjaki pa so pohvalili nigerijske oblasti za hiter in uspešen odziv na ebolo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nigerija je skrbno preverjala vse ljudi, s katerimi so okuženi prišli v stik, prav tako je uvedla stroge zdravstvene preglede na vseh letališčih in pristaniščih za potnike, ki so prihajali v državo ali jo zapuščali. Ni pa zaprla svojih meja ali uvedla prepovedi potovanj iz držav, ki jih je ebola najbolj prizadela. Skupno je v Nigeriji umrlo osem ljudi, potrdili pa so 20 okužb, vse v Lagosu, največjem nigerijskem mestu, in pomembnem pristanišču Port Harcourt. Oblasti pa so nadzorovale skoraj 900 ljudi, ki so prišli v stik z okuženimi.

Pred Nigerijo je WHO že v petek razglasil, da je Senegal premagal ebolo. Od začetka leta se je z ebolo okužilo skoraj 10.000 ljudi, od tega jih je okoli 5.000 umrlo. Večina smrtnih žrtev in okužb je omejena na pet držav zahodne Afrike. Najbolj prizadete sedaj ostajajo Liberija, Sierre Leone in Gvineja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.