Slovenija
21 ogledov

Penzije znova pred poslanci

Državni zbor Saša Despot
Deja vu.Janševi prepričujejo z istimi argumenti, kot so lani drugi prepričevali njih. Socialni partnerji. Pri pokojninski bliže, a še vedno daleč.

Pokojninska reforma bo usklajena do konca tega meseca, je bil tik pred prvo obravnavo v državnem zboru prepričan minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Povedal je, da se amandmaji za reformo, ki je šla v parlament pred dokončno uskladitvijo s socialnimi partnerji, pripravljajo sproti. Preden bi jih obravnavalo matično delovno telo, pa naj bi se z njimi strinjali vsi pogajalci. S tem zagotovilom je minister pogajalce že seznanil, je potrdila Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Dodala je, da bodo o neusklajenosti zakona lahko govorili, če bodo 5. decembra pred matičnim odborom amandmaji, s katerimi se niso strinjali.

Vizjak je zadovoljen, da se reformni zakoni obravnavajo na izredni seji, saj naj bi bilo zato več časa za njihovo obravnavo, sicer pa se bodo sprejemali po rednem postopku.

Manj optimističen pa je Vizjak glede reforme trga dela, ki so jo prav tako včeraj začeli obravnavati poslanci. Ocenil je, da je možno, da bo sprejeta do konca leta, vendar dodal, da na pogajanja zelo vpliva to, da želijo pogajalci govoriti o stvareh, ki jih zakon ne obravnava, recimo o plačnih politikah. Z zakonom o delovnih razmerjih so tako šele na polovici. Andrej Zorko iz ZSSS je znova poudaril, da bi bilo veliko bolje, če bi šel pred poslance usklajen zakon: “Če obdelamo neko temo, še ne pomeni, da smo našli rešitve.”

Opozicijska opozorila

Prvi dan izredne seje so poslanci namenili predvsem splošni razpravi o pokojninski reformi. Poslanci opozicije so opozorili, da bi lahko pokojninsko reformo sprejeli že lani, ko ji je nasprotovala sedanja koalicija. Matevž Frangež (SD) je tako opozoril, da ga koalicijski poslanci poskušajo prepričati z istimi argumenti, s katerimi je on lani prepričeval njih. Opozorili so še na padanje višine pokojnin zaradi spremenjenega valorizacijskega količnika, da bodo breme reforme nosile ženske in da bo zaradi prenosa pokojnin, ki nimajo osnove v vplačanih prispevkih, izbrisali tretjino oziroma 170 tisoč upokojencev.

Komentarjev 3
  • trojka 08:14 14.november 2012.

    razumljlivo bi bilo podaljšati delovno dobo, ČE NE BI IMELI 80% NLADIH BREZ ZAPOSLITVE!Tako pa bodo delali starejši, manj efektivni (pa ne mislim poniževalno, ampak povsem naravno), mladi polni novih znanj, idej in elana pa bodo zgubljali stik s ...prikaži več svojo stroko ... Žalostno.

  • mirko 00:57 14.november 2012.

    Življenska doba se daljša, čeprav na berglah, palicah in nepokretni v postelji z vsakodnevnim koktejlom raznih zdravil. Krasna prihodnost se obeta temu narodu.

  • sprehajalec 22:52 13.november 2012.

    Za preživetje države, so penzije najbolj pomembne. 550.000 ljudi je v penziji. 1/4 prebivalstva.