Šport > Nogomet
19 ogledov

Pérez oznanil: Mourinho odhaja ob koncu sezone

Perez novinarska konferenca Mourinho Real Madrid Santiago Bernabeu EPA
Predsednik madridskega Reala, Florentino Pérez, je za ponedeljek zvečer sklical novinarsko konferenco na Santiagu Bernabéuu, kjer je naznanil odhod trenerja Joséja Mourinha. "Naše sodelovanje se bo zaključilo s koncem sezone. Zahvaljujemo se mu in želimo vso srečo," je dejal Pérez. Identiteta naslednika še zavita v tančico skrivnosti.

"Po sestanku upravnega odbora bi vam rad sporočil dve odločitvi. Prva je, da smo po pogovorih z našim trenerjem, Joséjem Mourinhom, prišli do zaključka, da končamo naše sodelovanje ob koncu sezone," je Florentino Pérez dejal na težko pričakovani novinarski konferenci na stadionu Santiago Bernabéu.

"Zahvaljujemo se Mourinhu za njegovo opravljeno delo in mu želimo vso srečo v prihodnosti. Z njim smo pomembno napredovali tako v tekmovalnem kot v športnem smislu. To ni odpuščanje, gre za sporazumni razhod."

In tako se končuje vladavina Joséja Mourinha. V vitrino Santiaga Bernabéua se po letošnji sezoni pod vodstvom Portugalca seli le španski superpokal, beli balet pa je po lanskoletnem naslovu španskega prvaka tokrat ostal praznih rok na vseh frontah. Zadnjo tekmo bo Mourinho tako vodil na domačem stadionu proti Osasuni.

"Madrid je vrnil na mesto, ki mu pripada"

Pérez, ki je pred mediji oznanil še datum klubskih volitev, na katerih bo tudi sam kandidiral 16. junija, je bil nato enkrat za spremembo na voljo tudi za vprašanja. Večina se je, logično, vrtela okrog odhoda Mourinha.

"Mourinho je vrnil Madrid na mesto, ki mu pripada. Prej smo šest let zapored izpadli v osmini finala Lige prvakov, nismo bili na čelu evropskih klubov ... Zdaj smo se vrnili med najboljše, igrali finala pokala ... Težava je, ker je to Real Madrid, kjer je kultura zmagovati. Naša zahtevnost je tista, ki nas dela velike, z drugimi mesti v prvenstvu, pokalu in izpadom v polfinalu Lige prvakov pa se ne zadovoljimo. Tukaj so bila prvenstva, ki so se osvajala s 60 točkami. Beseda polom ne opisuje realnega stanja, bila bi nepravična. Ampak v naši kulturi to ni bilo dovolj. Nimamo nikakršnega dogovora z nobenim trenerjem, to bo delo za naslednje dni," je odgovarjal Pérez.

Mourinho Mallorca Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA
"Je Mourinho ustvaril razdor? Navijači Reala so bolj poenoteni kot kdajkoli. Nismo razbiti, moramo se spomniti sezone pred devetimi leti, da se ne bi vrnili tja. V španski ligi ni trenerja, ki bi bil v klubu tri leta, kot je bil Mourinho. To ni lahko, sploh pa pri klubu kot je Real Madrid. On meni, da je bilo najbolje zapustiti klub in jaz sem se strinjal z razlogi, ki mi jih je dal." 

Nevzdržen pritisk

Pérez je tudi zanikal, da bodo morali Mourinha izplačati z več milijoni evrov, glede na to, da so mu pogodbo po lanski šampionski sezoni podaljšali do leta 2016. Dodal je, da je bil sam bolj naklonjen možnosti, da Mourinho kluba ne bi zapustil, a da so bili pritiski preprosto previsoki.

"Všeč bi mi bilo, če bi Mourinho ostal v klubu. Ampak bil je pod pritiski, ki so bili na koncu nevzdržni. V Realu smo na to vsi navajeni in ponosni smo na to, ampak z Mourinhom je prišlo do nevzdržnih nivojev pritiska," je dejal Pérez, ki se je na stran trenerja postavil tudi ob vprašanju o "odrezanih" nogometaših (kapetanom Ikerjem Casillasom, branilcem Pepejem, ...). Zanimivo - klub je odhod Mourinha objavil ravno na Casillasov 32. rojstni dan. Lepo darilo.

"Tekme v Španiji trajajo cel teden"

"Spoštovati moramo športne odločitve trenerja," je bil kratek predsednik belega beleta. "Mourinho nam je dal veliko na športnem nivoju, tekmovalni intenzivnosti ... Močno nas je izboljšal in potrebno se mu je zahvaliti. Rekel mi je, da v Angliji tekme trajajo 90 minut, v Španiji pa se raztegnejo na cel teden in 24 ur na dan. Jaz menim, da tisti, ki to lahko vzdržimo, to lahko storimo zato, ker imamo dovolj izkušenj za kaj takega. Tudi sam sem se ob prihodu v klub lovil." 

Prvi mož kraljevega kluba, ki zdaj išče že svojega devetega trenerja v svoji drugi etapi na Bernabéuu, je za konec izrazil še "maksimalno spoštovanje" do Paris Saint-Germaina in ostalih klubov, katerih trenerje bo v naslednjih dneh gotovo lovil Real. "To ni tema, ki jo bomo rešili jutri, zdaj ne morem povedati ničesar več," je še zaključil.

MARCA: Ancelotti bo novi trener

Mourinha že dalj časa povezujejo s povratkom na Otok, najpogosteje k nekdanjemu klubu Chelseaju, tudi Portugalec sam pa je sezono 2012/13 označil za svojo najslabšo v trenerski karieri. Prazno mesto bi po njegovem odhodu najbrž zapolnil Carlo Ancelotti, strateg Paris Saint-Germaina.

"Kralj je mrtev, kralj je pripravljen. Carlo Ancelotti bo novi trener Reala in deveti Florentina Péreza, odkar je vodenje kluba prevzel leta 2000. Italijan bo sprejel težko nalogo nadomestiti Joséja Mourinha, ki bo zapustil madrid po 1.007 dneh," pišejo na spletni strani športnega dnevnika MARCA (www.marca.com).

paris saint germain ibrahimovic ancelotti | Avtor: EPA EPA
Ancelotti bo drugi italijanski trener kraljevega kluba po Fabiu Capellu in 47. v 111-letni zgodovini. Prvi Pérezov trener je bil Vicente del Bosque, trenutni španski selektor, ki je bil tudi najuspešnejši, na beli klopi pa je zdržal tudi najdlje (1.031 dni). Osvojil je sedem lovorik, največ od vseh trenerjev.

Vsi Pérezovi možje

Toda Del Bosque, ki ga je v klub pripeljala še prejšnja garnitura, famozno ni bil po okusu Péreza, ki ga je nadomestil s Carlosom Queirozom. Portugalec, nato dolgoletni pomočnik Sira Alexa Fergusona pri Manchester Unitedu in tudi selektor Portugalske, je v Madridu zdržal 273 dni, tako kot Mourinho pa je v sezoni 2003/04 osvojil zgolj superpokal.

José Antonio Camacho, nekdanji španski selektor, se je od Reala poslovil po vsega 20 dneh (njegova "vladavina" je trajala od 29. avgusta do 18. septembra 2004). Pérez ga ni odpustil, odšel je sam. Mariano García Remón je bil naslednji, ki se je usedel na Florentinov vlak smrti, ki ga je zapustil po manj kot 100 dneh, tudi najeli pa so ga bolj kot ne urgentno po odhodu Camacha. 

Brazilec Wanderlei Luxemburgo je tako postal že tretji trener v povsem zavoženi sezoni - od januarja 2005 do decembra, ko ga je Pérez odpustil, ni osvojil niti ene lovorike. Juan Ramón López Caro je bil po odhodu Luxemburga nov "gasilec", ki ga je Pérez tik pred svojim odhodom iz kluba za 156 dni postavil na čelo prvega moštva iz Realove B-ekipe Castille. Tudi on ni osvojil ničesar.

Mourinhovih 1.007 dni prineslo tri naslove, a ne Lige prvakov

Pérez je ob svojem povratku na čelo belega baleta po milijonskih nakupih Cristiana Ronalda, Kakája in Karima Benzemaja za trenerja izbral Čilenca Manuela Pellegrinija. "Inženir", ki je navdušil pri Villarrealu, s katerim je prišel do polfinala Lige prvakov, v eni sezoni pri Realu prav tako ni osvojil niti enega kosa srebrnine.

Pellegrini, zdaj trener Málage in veliki favorit za prevzem Manchester Cityja, je z rekordnim točkovnim izkupičkom v prvenstvu sicer močno ogrozil naslov Barcelone, a je Real v pokalu ponižal nižjeligaš Alcorcón, v osmini finala Lige prvakov pa ga je izločila AS Roma

Zadnji Pérezov izbranec je bil Mourinho, ki je v treh sezonah osvojil tri naslove, a ne tudi najpomembnejšega, zaradi katerega ga je španski gradbinec tudi pripeljal v klub - Lige prvakov. Portugalec bo s 1.007 dnevi na klopi Reala v zgodovino odšel kot trener z drugim najdaljšim stažem na Bernabéuu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.