Vizita za živali > Novice
95 ogledov

Pes v pisarno? Ni slaba ideja ...

Pes in skrbnica Profimedias
Če na delovno mesto pripeljete psa, bo to znižalo vašo raven stresa in povečalo vašo učinkovitost.

Posamezniki, ki lahko v službo pripeljejo psa, občutijo manj stresa kot tisti, ki nimajo domače živali, je pokazala raziskava o prisotnosti psov zaposlenih na delovnem mestu Univerze Virginia Commonwealth.

Raziskovalci so analizirali spremembe v ravneh hormonov pri treh skupinah zaposlenih: posamezniki, ki so svojega psa pripeljali v službo, tisti, ki imajo psa, a so ga pustili doma, in tisti, ki nimajo domače živali. 

V prvih jutranjih testih, kjer so pod drobnogled vzeli slino sodelujočih, so ugotovili, da med vzorci iz treh skupin, ni bilo razhajanj. Kasnejša testiranja pa so pokazala, da se je raven stresa pri ljudeh, ki so jih v pisarni spremljali štirinožci, začela zmanjševati. Pri posameznikih brez domače živali pa se je – ravno nasprotno – znatno povečala.

"Ugotovljene razlike v ravneh stresa med dnevi, ko pes ni bil prisoten, in dnevi, ko je bil, so bile občutne. Ekipa zaposlenih je imela višjo stopnjo zadovoljstva od običajne na delovnem mestu," je dejal vodja raziskave Randolph Barker.

Raziskava izpostavlja, da prisotnost psov na delovnem mestu prispeva k izboljšanju zadovoljstva zaposlenih, njihovo uspešnost in učinkovitost. Ugotovitve se skladajo tudi z anketo, ki jo je izvedla ameriška neprofitna organizacija Pet Products Manufacturer’s Association (APPMA), v kateri so ugotovili, da pes v pisarni pripomore k bolj kreativnemu in produktivnemu okolju, zaposleni pa naj bi bili zaradi tega pripravljeni delati več časa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.