Avto
40 ogledov

Pešci zaradi nepazljivosti pogosto tarča voznikov

razno 12.02.13. sneg, zima, center, ljubljana, pesci, pes cona, foto: sasa despo Saša Despot
Varnost pešcev je ob poledenelih in neočiščenih površinah dodatno ogrožena, zato jih Javna agencija RS za varnost prometa ob začetku aktivnosti za večjo varnost pešcev poziva, naj se izogibajo nevarnim površinam.

Mateja Markl iz sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je na novinarski konferenci ob začetku aktivnosti Bodi previden – posveti mi pozornost, ki bodo trajale do 14. februarja, dejala, da je bilo lani hudo poškodovanih 96 pešcev. Najbolj ogroženi pešci so otroci in mladostniki ter starejši od 54 let. Največ prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, pa je od oktobra do februarja, ko so noči daljše in vidljivost slabša.

Uporabljajte odsevna sredstva

Zato bodo v sklopu akcije po Sloveniji številne aktivnosti za večjo prometno varnost. Cilji akcije sta po njenih besedah zmanjšanje števila prometnih nesreč z udeležbo pešcev in zmanjšanje teže posledic nesreč ter povečanje uporabe odsevnih predmetov med pešci.

Po besedah Marklove je sporočilo akcije, da lahko pešci sami prispevajo k svoji varnosti z upoštevanjem prometnih predpisov in uporabo odsevnikov. Poleg tega pa so vozniki dolžni zmanjšati hitrost na območjih, kjer se gibljejo pešci, in jim na prehodih odstopiti prednost.

Med aktivnostmi, ki jih bodo izvajali, je Marklova izpostavila preventivne in izobraževalne dogodke za ozaveščanje pešcev na lokalni ravni, seznanjanje javnosti prek medijev ter terenske akcije po občinah za opozarjanje voznikov na zmanjšanje hitrosti.

Policija bo pozorna na neprevidne

Poleg tega se bodo v akcijo vključile policija in občinske inšpekcijske službe. Ivan Kapun iz sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi je pojasnil, da bodo delovali preventivno pri ozaveščanju pešcev o primernem ravnanju v prometu in tudi represivno pri nadzoru voznikov. V trenutnih razmerah, ko so ceste poledenele ali pa je na njih podrto drevje, Kapun svetuje, naj vozniki hitrost prilagodijo razmeram na cesti in bodo še posebej pozorni na pešce.

Policija sicer aktivno ozavešča vse leto, saj policisti po njenih besedah obiskujejo vrtce, šole in domove za ostarele ter poskušajo vplivati na ravnanje pešcev v prometu. Poleg tega se vključujejo v aktivnosti pri izboljšanju prometne infrastrukture, je še dejal Kapun.

Komentarjev 1
  • Mrcina 10:12 11.februar 2014.

    Kaj naj polisti naredijo kontrolo, kako pešci prečkajo cestišča na relaciji Brezovica- Vrhnika. Pri Španu ti kar skočijo na cesto, ko gredo iz bifeta, malo naprej pri pvt pekarni v temi čez cesto, pri OMW v emi čez cesto. Ne ...prikaži več vidiš ga, pa še v temnih oblačilih so ponavadi. Tudi vozniki smo zaradi njih v nevarnosti - zabremzaš sunkovito zarad pešča ki v temi stopa čez cestišče, zadaj v avto se ti pa zaleti tisti, ki pelje zadaj. Pa tudi če vidijo, da se avto bliža prehodu, pa je cestišče mokro, poledenelo ali zasneženo - pešeč stopi tik pred avto, kot da izziva, pa kaj nima zdrave pameti, da ne moreš ustaviti? Kar iščejo težave in nesreče, pa saj ne samo oni - s kolesarji je enako. Naj vsak poskrbi za svojo varnost, pa se prepriča, ali je varno stopiti ali zapeljati na cesto. Tudi jaz, preden zapeljem kamorkoli, preverim, če lahko, ne da izsiljujem prednost, pa naj je to na AC ali v katerikolih križiščih ali na vključevanju na glavno iz stranske ceste. Ponavadi pa voznik avtomobila dobi