Magazin
61 ogledov

Pet mest za jesenska potepanja

Budimpešta
1/5
Shutterstock
Obožujemo jesenska potepanja in pobege za konec tedna. Nič za to, če ste jih že obiskali, odkrivanje novih kotičkov v starih mestih je tudi v drugo pravo doživetje.

Živahna sodobnost Rotterdama

Pozabite na umirjen in s turisti oblegan Amsterdam in si za nekajdnevni pobeg na lepše izberite živahnejši in sodobnejši Rotterdam. Pogosto zapostavljen, vendar brez razloga! Mesto ima kaj ponuditi, kot arhitekturna prestolnica Nizozemske pa bo navdušilo predvsem ljubitelje drznega in nenavadnega sodobnega arhitekturnega oblikovanja. Tu najdete kockaste hiše Kijk-Kubus, Novi Luxor teater, dvižni most De Hef in sto metrov visok razgledni stolp Euromast. Enako nenavadni so tudi številni hoteli. To je seveda le delček vsega, zato je najbolje, da se prijavite na enega izmed organiziranih arhitekturnih sprehodov po mestu in si ogledate še več. Če niste arhitekturni navdušenec, pa brez skrbi – na voljo vam je še druge vrste zabava. Mesto lahko odkrivate na kolesarskem izletu ali si ga ogledate z morja, oktobra pa lahko adrenalin sproščate v zabaviščnem parku ali ujamete katero izmed zabav za noč čarovnic. Skratka, Rotterdam vam ponuja toliko različnih možnosti, da se ob obisku za konec tedna zagotovo ne boste dolgočasili, ampak vam bo še prehitro minil. Če se boste po nekaj mesecih vrnili, pa ne bodite presenečeni, če bo mesto malce drugačno od tistega, ki se ga spominjate – nove in prenovljene zgradbe tu namreč rastejo kot gobe po dežju. V Rotterdam boste najceneje poleteli z Dunaja, in sicer z nizozemsko letalsko družbo Transavia. Povratni let vas bo oktobra stal okrog 150 evrov na osebo.

V Dublin k leprehanom

Pregovorno deževna Irska ima svoj čar v vseh letnih časih in jesen ni nobena izjema. Griči so še vedno zeleni, vreme pa tako ali tako ravno pravšnje, da po celodnevnem sprehajanju z dežnikom v roki neizmerno prija posedanje v toplem pubu ob vrčku domačega piva. Do konca oktobra vas bo v mestu najbolj zabaval festival, pod okriljem katerega se bodo zvrstile številne glasbene in kulturne prireditve, Unescovo mesto literature pa je zanimivo tudi sicer. Razveseljivo je, da je v veliko muzejih vstop prost. Nikar pa ne pozabite obiskati gradu in pred kratkim odprtega Narodnega muzeja leprehanov (The National Leprechaun Museum), ki vam bo približal irsko mitologijo. V nasprotju z Rotterdamom zaznamujejo Dublin predvsem zgradbe starejšega datuma, ki pa zato niso nič manj veličastne. Tridnevni oddih je morda dovolj tudi za to, da si privoščite kratek izlet na deželo. Nedaleč od mesta najdete čudovite peščene plaže in zelene griče, kjer lahko uživate v sprehodih po neokrnjeni naravi ali se predajate športnim dejavnostim. Če vas je morda zaskrbelo, da boste zaradi obiska na Irskem zamudili nemški oktoberfest pa ne skrbite –  praznujejo ga tudi v Dublinu! Tja in nazaj lahko skočite že za borih 70 evrov, saj iz Trsta letita irska nizkocenovna prevoznika Aer Arann in Aer Lingus. Denar, ki ga boste privarčevali pri letu, pa boste zagotovo lahko porabili na Irskem, saj zelena dežela žal ni med najcenejšimi.

Po sonce v Valencio

Ko se pri nas že zavijamo v plašče in se grejemo s pečenimi kostanji, je jug Španije prijetno poletno obarvan. Oktober je s temperaturami nad 20 stopinj Celzija tam namreč pogosto sončen in topel. Zakaj ne bi tega izkoristili? Pri Ryanairu stane povratna karta s tržaškega letališča le dobrih 70 evrov. Ko se boste udobno namestili v enem izmed neštetih hotelov ali hostlov, se najprej odpravite v Mesto umetnosti in znanosti oziroma La Ciudad de las Artes y las Ciencias. Gre za del Valencie, kjer je ob reki pet pomembnih znamenitosti: opera in umetniški center Reina Sofia, Imax kino in planetarij L'Hemisfèric, vrt L'Umbracle, muzej znanosti, imenovan Museo de las Ciencias Príncipe Felipe, ter oceanarij. Zgradbe so izjemno zanimive že na zunaj, pri sprehajanju med njimi pa se vam bo zazdelo, da ste odpotovali v prihodnost. Povsem drugačno je staro mestno jedro Ciutat Vella. Tam lahko občudujete nešteto trgov, cerkva in palač, ki vas bodo vedno znova navdušile. Najbolje je, da si vzamete čas ter se preprosto izgubite v ozkih uličicah in pustite, da vas znamenitosti najdejo kar same. Medtem si ne pozabite privoščiti tradicionalne španske paelje, saj naj bi nastala prav v Valencii, za malico pa se osvežite s sladkim napitkom iz zdrobljenih tigrovih oreščkov, sladkorja in vode (horchata). Topli polovici leta nazadnje pomahajte v slovo z mestne plaže, kjer zakopljite noge v pesek in si naberite energije za čakanje pomladi.

Razkošen Dunaj

Prvovrstna destinacija za drugačen konec tedna se skriva le nekaj ur vožnje stran. V Dunaj se je mogoče zaljubiti že na prvi pogled, saj je mesto ohranilo nekdanji sijaj in ga s sodobnimi posegi le še nadgradilo. Najpreprosteje je, če tja odpotujete z vlakom, saj imate na voljo različne poceni vozovnice. Iz Ljubljane vas lahko povratna stane celo manj kot 45 evrov. Na Dunaju z vlaka prestopite na podzemno železnico ali metro in že ste v središču mesta. Tu kraljuje gotska cerkev Svetega Štefana, v palači Hofburg lahko spoznavate zgodovino Habsburžanov ali pa se preprosto sprehajate, občudujete arhitekturo in si ogledujete izložbe pregrešno dragih trgovin. Nekoliko iz središča si je vredno ogledati baročno palačo Schönbrunn, pred kratkim pa se je na seznam znamenitosti uvrstil tudi muzej voščenih lutk Madame Tussauds. Med atrakcijami, ki že vrsto let privabljajo obiskovalce, je nedvomno še Muzej Gustava Klimta, znanega slikarja ter nekdanjega Dunajčana, ki mu je letos posvečena posebna pozornost. Za ljubitelje umetnosti je sicer poskrbljeno z muzejsko četrtjo, kjer lahko ostanete ves dan. Obisk Dunaja seveda ne sme miniti brez vsaj enega kosa saherjeve torte, če niste ljubitelj čokolade in marmelade, pa lahko izberete prav tako znamenit in odličen jabolčni zavitek, ki ga velja poskusiti v eni izmed starih mestnih kavarn. Dunaj ima zagotovo vse potrebno za odličen jesenski konec tedna.

Z vlakom v Budimpešto

Veliko imajo ponuditi tudi naši severovzhodni sosedje. Budimpešto, ki jo večkrat poimenujejo Pariz Vzhodne Evrope, močno zaznamuje Donava, ki je tu veliko izrazitejša kot na Dunaju. To občutite predvsem z obiskom otočka Margaret, na katerem najdete več prastarih ruševin in drugih znamenitosti, mimo katerih vodijo romantične sprehajalne poti, ki so jeseni še posebej čarobne, medtem ko bo otrokom zagotovo všeč majhen živalski vrt. Stari del mesta je uspel ohraniti vse lepote, ki si jih je nabral v stoletjih svojega obstoja. Zgodovina vas tukaj pozdravlja na vsakem koraku in očarani boste nad katedralami in drugimi mogočnimi stavbami, ki se vzpenjajo v nebo. Pod mestom se skriva enako zanimiv sistem srednjeveških podzemnih rovov, katerih del si je mogoče ogledati, v nekaterih rovih pa se skrivajo celo vinske kleti, odprte za obiskovalce. Med svetovno znanimi znamenitostmi so še toplice, ki jih najdete v obliki turških kopeli ali sodobnejših, a še vedno očarljivih bazenov. Če boste za obisk mesta izkoristili kakšen posebno topel dan, se lahko namakate celo zunaj, sicer pa je to prijeten način, da se ogrejete in sprostite po celodnevnem odkrivanju mesta. Enako kot Dunaj se tudi Budimpešta ponaša s tradicijo kavarn, zato za dan ali dva pozabite na pravila zdravega prehranjevanja in si privoščite dobrote, ki kar vabijo iz izložb. Tudi madžarska prestolnica je najlaže dosegljiva z vlakom, povratna vozovnica pa vas bo stala le okrog 50 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.