Magazin > Lepota & telo
50 ogledov

Pet korakov za uvajanje v vrtec

otrok Shutterstock
Vstop v novo okolje je za vsakega malčka izjemno pomemben, pa naj gre za prvo seznanitev desetmesečnega otroka z vrtcem ali za srečanje malčka z novo skupino pri večji starosti.

"Odnos staršev do vrtca se bo prenesel na otroka, zato je zelo pomembno, da so vaši občutki pozitivni," poudarja Anja Leštan iz Otroške igralnice Malina, ki je pripravila nekaj nasvetov, da bo stiska pri uvajanju v vrtec čim manjša.

1. Spoznajte okolje

Preden se uvajanje zares začne, pridite z otrokom pogledat prostore vrtca. O vstopu v vrtcu mu pripovedujte kot o pozitivni izkušnji, skupaj spoznajta vzgojiteljice, igrišče ...

2. Naj bo postopoma

Kako hitro se bo otrok navadil na novo okolje, je odvisno od posameznika in staršev. Če je mogoče, naj otroka uvaja le eden od staršev. Čas obiska v vrtcu postopoma podaljšujte. Otroka spodbujate k samostojnosti pri jedi in igranju. Potrudite se, da imate stalen ritem prihodov in odhodov.

3. Brez prekinjanja

Kljub začetnim težavam naj otrok v vrtec prihaja redno, uvajanja ne prekinjajte. Če otrok zboli, se dogovorite za vnovično uvajanje. Med uvajanjem v otrokov vsakdan ne vnašajte drugih sprememb (ne jemljite mu dude, plenic, ne navajajte ga na kahlico ...). Vrtec naj bo vsaj en mesec edina sprememba.

4. Več ljubkovanja

Med uvajanjem se otroku še bolj posvečajte, več ga ljubkujte in poskrbite za več telesnega stika, saj to otroku olajša čustvene stiske. Kadar se otrok vede drugače, bodite do njega potrpežljivi, sicer bo vašo nestrpnost in nepotrpežljivost doživel kot lasten neuspeh. Če ima otrok kakšno najljubšo igračo, ki mu daje varnost, naj jo prinese s seboj.

5. Bodite sproščeni

Otrok bo čutil vaš nemir, zato naj v vrtec uvaja otroka tisti od staršev, ki je pri tem sproščen in miren. Ne poslavljajte se predolgo, otroku povejte, da ga pridete kmalu iskat. Čas svojega odhoda postopoma krajšajte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.