Slovenija
85 ogledov

Pet let dela, a še nič študentov

slovenija 11.07.13. dijaski dom portoroz foto: suzana kos Suzana Kos
Emuni. Ustanovljena leta 2008, a niti to jesen še ne bo imela svojih študijskih programov. Denar. Sredstva namenjajo država, EU in donatorji. Aktualno vodstvo se distancira od dela prejšnjega.

Evrosredozemska Emuni univerza s sedežem v Portorožu ima v Sloveniji priglašene tri študijske programe in enega v postopku akreditacije. Od tega ne izvaja še nobenega, načrtujejo pa, da bi vse štiri, vključno s še enim dodatnim programom za izpopolnjevanje, začeli izvajati v študijskem letu 2014/15.

Emuni univerza je bila ustanovljena leta 2008, financirajo jo slovenski proračun, Evropska komisija (skozi projekte) in donatorji prek Emuni ustanove, njen cilj pa je ustvariti specializirane študijske programe med evrosredozemskimi univerzami. Študijski programi naj bi se izvajali na Emuni univerzi in na njenih soustanoviteljicah.

Država 400 tisočakov

Letos bo država Emuni univerzi namenila slabih 400 tisoč evrov, podobno kot lani, leta 2011 ji je odštela slabih 440 tisočakov, leta 2010 pa 550 tisoč evrov.
Evropska komisija (EK) je za Emuni konec leta 2009 namenila milijon evrov. Pogodba predvideva vzpostavitev šestih podiplomskih študijskih programov o tematikah, ki so povezane z evrosredozemsko regijo. Neuradno naj bi iz Evropske unije (EU) že prihajala opozorila slovenski vladi, saj naj ne bi bili najbolj zadovoljni z dinamiko uresničevanja ciljev. S Predstavništva EK v Sloveniji so nam sporočili, da EK ni izdala nobenega opozorila, da je v rednih stikih z Emuni in konstruktivno sodeluje pri izvajanju pogodbe, na podlagi poročila, ki ga pričakuje v kratkem, pa bodo ocenili rezultate njenega delovanja in se nato odločili o morebitnem nadaljnjem financiranju. Evropski poslanec Ivo Vajgl pa je dejal, da je bilo v Evropskem parlamentu izrečenih precej kritičnih besed. "Vedno znova je bilo očitno – tudi z (ne)udeležbo naših predstavnikov na sejah, na katerih smo obravnavali problematiko Emunija –, da v Sloveniji po začetni vnemi in slovesnem odprtju ni bilo pravega zanimanja za to, da bi ta projekt v resnici izpolnil pričakovanja," meni Vajgl.

Trenutno na čelu Slovenec

Aktualni vršilec dolžnosti predsednika Dušan Lesjak nam je na vprašanje, zakaj Emuni univerza do danes ni začela izvajati še nobenega študijskega programa v Sloveniji in kateri so bili največji projekti zadnjega leta, odgovoril, da je novo vodstvo mandat začelo šele aprila letos, zato razlogov ne poznajo. Julija lani je sicer z mesta predsednika odstopil Maltežan Joseph Mifsud, do imenovanja Lesjaka aprila letos pa ga je zamenjal Slovenec Laris Gaiser. Zdaj naj bi se zatikalo še pri članu upravnega odbora, ki predstavlja vlado. Aktualni član Andrej Rahten, ki ga je imenovala še vlada Janeza Janše, namreč odhaja za veleposlanika na Dunaj, kdo bo novi, pa naj se ne bi mogli zediniti v aktualni koaliciji.

"Pahorjeva vlada ji ni namenila dovolj pozornosti"

Milan Zver, evropski poslanec in član Evropske ljudske stranke (EPP):

Kakšni so razlogi, da Emuni nima lastnih programov?
V času predsedovanja Slovenije Evropski uniji je vladi Janeza Janše uspelo v Slovenijo pripeljati ta projekt. Na žalost se je kmalu po ustanovitvi Emunija zgodila zamenjava in v času, ko bi se morala univerza postaviti na noge, ji Pahorjeva vlada ni posvetila potrebne pozornosti. Menim, da iz tistega obdobja izhajajo težave, ki Emuni težijo še danes.

Kakšna bo po vašem mnenju prihodnost Emuni univerze?
Menim, da se ta projekt ni izčrpal in da mora Emuni svoje poslanstvo peljati naprej. Če bi poskrbeli za finančno konsolidacijo, ustrezne prostore in učinkovito vodstvo, bi bila lahko prihodnost Emunija uspešna.

Na to temo si preberite še komentar novinarke Maje Kalan.

Komentarjev 6
  • nina 07:01 13.julij 2013.

    Ti ki nam vladajo od leta 2004 še za pastirje niso sposobni pa ne da bodo državo vodili in naredili iz nje ŠVICO KOT SO OBLJUBLJALI banda pokvarjena,ki je uscvetela leta 88 z namenom maščevanja ne za dobrobit nas navadnih ...prikaži več ljudi.Razdor med narodom delajo že predolgo kdaj jih bomo vstavili,da ne bo prepozno.

  • stela 06:14 13.julij 2013.

    Evo, zadeva ni nujna zato jo je, v času silnega pomanjkanja denarja, treba zapret...magar začasno....ker, roko na srce, nekdo se je okoristil s tem denarjem....sej niti najemnina ni plačana .....za Zvera in predvsem nas,bi blo pa mnogo boljš, da gre ...prikaži več domov v kočo....ne pa da strankarsko govori, takoj ko usta odpre....valda, Janša je takrat "pripeljal" vraga in pol, ko je imel denar....ko ga ni je pačh treba zadeve preoblikovt

  • zic 22:25 12.julij 2013.

    ko boš šel na cesto in ne boš visel pred računalnikom!!??