Magazin > Lepota & telo
248 ogledov

Pet maščob, ki ne redijo

avokado Shutterstock
Maščob z jedilnika nikar ne črtajte, raje jih zamenjajte za tiste bolj zdrave. Izbrali smo pet takšnih, ki jih lahko dobite v skoraj vsaki prodajalni.

Telo za zdravo delovanje potrebuje tudi maščobe, ki igrajo pomembno vlogo pri absorpciji različnih vitaminov, kot so vitamini A, D, E in K. Njihovo popolno črtanje z jedilnika je torej nesmiselno, zdravo pa je, če se odločite za tako imenovane zdrave maščobe.

Oreščki

Jejte jih, saj so polni hranljivih snovi, zdravih maščob in beljakovin. So eden od najboljših izvorov omega 3 maščobnih kislin, bogati pa so tudi z aminokislinami, ki krepijo imunski sistem, pomagajo pri celjenju ran, skrbijo za zdravo ožilje in ščitijo pred pojavom srčnih bolezni. Poleg tega vsebujejo vlaknine, ki pomagajo zniževati holesterol in krvni sladkor, ter vitamin E, ki med drugim skrbi za sijočo polt. Zavitek oreščkov imejte zato vedno pri roki, uživajte pa jih za malico.

Oljčno olje

Je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in antioksidanti, med katerimi izstopa vitamin E. Priporočajo ga vsem, ki imajo težave s povišanim krvnim pritiskom, diabetesom, astmo in artritisom. Uporabljate ga lahko kot preliv za solate in druge jedi, z njim pa lahko tudi pečete.

Avokado

Avokado je sadež, bogat z glutationom, močnim antioksidantom, ki ščiti telo, iz njega izloča škodljive kovine in ščiti pred prostimi radikali. Pomaga pri ohranjanju zdravega imunskega sistema in upočasnjuje procese staranja. Bogat je tudi s folno kislino, ki ščiti srce in zmanjšuje možnosti za pojav možganske kapi. Tako kot ostala živila z zdravimi maščobami tudi avokado vsebuje vitamin E. Jejte ga v solati, sendviču ali z mesom, z njim pripravite omako za različne jedi ali namaz.

Kokosova maščoba

Ste jo že preizkusili? Čeprav kokosovo maščobo spremlja slab predznak, saj vsebuje zasičene maščobne kisline, pa se te razlikujejo od tistih, ki jih vsebujejo maščobe živalskega izvora. Raziskave so pokazale, da kokosova maščoba spodbuja metabolizem, pomaga pri hujšanju in viša nivo dobrega HDL holesterola. Kokosova maščoba je zato dobra zamenjava za klasično olje ali maslo, uporabite pa jo lahko za pripravo prav vseh jedi. Deluje antibakterijsko, izboljšuje prebavo in ohranja zdrav prebavni sistem, ščiti pa tudi jetra in ledvice.

Semena

Podobno kot oreščki so tudi semena bogata z zdravimi omega 3 maščobnimi kislinami, antioksidanti, vlakninami, magnezijem, fosforjem, železom in cinkom. Kosmiče popestrite z lanenim semenom ali semenkami chia, uživajte pa tudi bučna in sončnična semena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.