Slovenija
21 ogledov

Šušteršič: Referendum bi poglobil krizo

Novice: Osnutek koalicijske pogodbe je ekonomsko škodljiv - Janez Šušteršič Saša Despot
Pet pred 12. uro podpisi za referendum v DZ. Šušteršič: Sindikati se očitno ne zavedajo negativnih posledic.

"Ministrstva ugotavljajo, da je zaradi vloženih podpisov za začetek postopkov za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014 pod vprašajem približno 520 milijonov evropskih sredstev," je na novinarski konferenci po seji vlade dejal direktor urada vlade za komuniciranje Anže Logar.

Po Logarjevih besedah RTV Slovenija ne bo imela pravne podlage za pobiranje prispevka, aktivna politika zaposlovanja bo okrnjena v vrednosti približno 44 milijonov evrov, sredstva za ukrepe razvoja podeželja in stabilizacijo trga v višini 33 milijonov evrov, približno 45 milijonov evrov sredstev pa bo manj za spodbude za rast in razvoj podjetij.

"Za približno 185 milijonov evrov bo manj sredstev za ravnanje z odpadki, lokalna razvojna infrastruktura bo lahko utrpela pomanjkanje v višini približno 40 milijonov evropskih sredstev, za podporo tehnološkim razvojnim projektom pa bo približno 19 milijonov evrov manj," je povedal.

Iz finančnega ministrstva, ki ga vodi Janez Šušteršič, so pred tem sporočili: "Predstavniki sindikatov se očitno ne zavedajo vseh negativnih posledic referendumske pobude, ki bo onemogočila gospodarsko in javnofinančno okrevanje Slovenije in bo še poglobila učinke krize v državi."

Pet pred 12. uro podpisi v DZ

Predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so danes pet minut pred 12. uro v državni zbor vložili zbrane podpise za začetek postopkov za referendum.

Predlagano referendumsko vprašanje se glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o izvrševanju proračunov RS za leti 2013 in 2014, ki ga je Državni zbor RS sprejel na seji 6. 12. 2012?"

Vložili so 13.280 podpisov. Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ob tem dejal, da če bi en dan počakali, bi bila številka še bistveno večja, "kar pomeni, da je soglasje veliko, da je to prvo resno sporočilo, da se vlada do nas ne more obnašati, kot da ne obstajamo, kot da smo izbrisani, in da želimo imeti pravico do pogajanj tako kot vsi drugi v demokratičnih državah". Štrukelj pričakuje povabilo za pogajalsko mizo takoj.

Na ustavno sodišče

Rok za referendumsko pobudo se sicer izteče v četrtek opolnoči. Finančni minister Janez Šušteršič pa je že v torek v izjavi za medije napovedal, da bodo v primeru vložitve pobude za začetek postopkov za referendum na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo ustavnosti takšnega referenduma.

Vodja pogajalske sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je ob tem povedal: "Če bodo to naredili, bomo pa mi nekatere člene iz zakona, ki so zelo sporni, tudi dali na ustavno sodišče v presojo."

Komentarjev 18
  • Kika 16:27 13.december 2012.

    Sem vesela, da poskušajo naši ministri vleči take poteze, ki še bolj tolčejo po ljudstvu, ker bo edino tako ljudstvo 21.12. in kasneje družno vstalo in vsej tej gamadi pokazalo vrata.

  • tomazz 15:13 13.december 2012.

    Kdo je sploh član sindikatov javnega sektorja, koliko članov, ki plačujejo članarino sploh imajo - številčno. Jaz ne poznam nobenega.Sem v javni upravi, nakaj je tudi resnice v vseh teh kritikah, a božičnico so nam obljubili, ko bo leto ...prikaži več imelo 13 mesecev. Do sedaj je še nisem dobil...

  • Stolp 08:59 13.december 2012.

    Malo sindikalne plače, dodatkov in pa plača državnega svetnika. Brez skrbi, lepo se redi na račun davkoplačevalceev.