Slovenija
118 ogledov

Pet tisoč kraj goriva letno, večine tatov nikoli ne odkrijejo

tzfinancnapriloga 11.09.2007, bencin, nalivanje bencina, euro super 95, crpalka, Boštjan Tacol
Policisti vsako leto zabeležijo prek 5.500 kraj goriva. Večina tatov je na delu v prestolnici, kar trem četrtinam pa uspe pred roko pravice zbežati.

"Primeri, ko vozniki osebnih avtomobilov na bencinskih servisih natočijo gorivo in se odpeljejo, ne da bi poravnali račun, se pojavljajo praktično na območjih vseh policijskih uprav," pojasnjujejo policisti in poudarjajo, da je teh primerov seveda več na območjih večjih mest. 

Grafika bencin | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Največ kraj v prestolnici

V zadnjih petih letih so kar tri četrtine primerov od skoraj 28 tisoč kraj zabeležili v Ljubljani, na novogoriškem pa denimo le 464. 

Ker se je cena goriva v preteklih letih krepko zvišala, se je povečala tudi škoda, ki so jo tatovi s krajami povzročili.

V zadnjih nekaj letih tako presega 600 tisočakov letno.   

Policija: "Med tatovi tudi povratniki"

Policisti med storilci obravnavajo večinoma slovenske državljane, med njimi so tudi povratniki. 

Grafika bencin | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Spomnimo, pred dnevi smo pisali o 45-letniku iz občine Hoče-Slivnica, ki je več kot pol leta točil gorivo, ne da bi plačal.

Na Petrolu pojasnjujejo, da vsako krajo goriva prijavijo policiji. 

Podobno trdijo tudi na OMV, kjer pravijo, da se pogostost kraj goriva skozi leto in na posameznih bencinskih servisih spreminja.

"Naši varnostni sistemi v veliki meri pomagajo organom pregona, da storilce kaznivih dejanj odkrijejo, sprožen postopek pa tudi ustrezno dokazno podprejo. Ob tem želimo še poudariti, da so kazenski postopki v veliki meri uspešno zaključeni in nam je škoda povrnjena," trdijo.

Policija v boji s tatovi goriva ni zelo uspešna  

"Ob tatvini na kraju kaznivega dejanja zberemo vsa potrebna obvestila (pri tem si pomagamo tudi s posnetki video nadzornih sistemov na bencinskih servisih) in izvedemo druge potrebne operativne ukrepe ter o ugotovitvah obvestimo državno tožilstvo," pravijo na policiji. 

Grafika bencin | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Uspešnost raziskanih primerih se je v zadnjem letu in pol sicer malce zvišala, pred tem pa je brez posledic po kraji z bencinskih servisov zbežalo več kot tri četrtine tatov. 

Če gre za tuje storilce, steče še izmenjava informacij preko mednarodnega policijskega sodelovanja. 

Podatkov, koliko je bilo v tem obdobju tatvin z vozili, na katerih so bile nameščene ukradene registrske tablice, ne beležijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • francl12 19:29 06.september 2015.

    točno tako, če pa kartice nimaš pa greš najprej plačat določeno vsoto za katero boš tankal, po zakjučenem tankanju pa dobiš račun in morebitno vračilo denarja. Vse se da naredit, samo volja je potrebna. Ampak nekateri m očitno paše, da se lahko krade!

  • edstark 10:47 05.september 2015.

    Naredite tako kot v tujini, najprej vstaviš plačilno kartico na kateri ti rezervira do 100€ potem pa tankaj. Ko tankaš 30€ ti odšteje 30€ in vrne 70€ rezervacije, problem rešen.

  • rob123 10:31 05.september 2015.

    Kako boš pa potem natankal polno?5 tisoč kraj od recimo 15 milijonov ponjenj = 0,0003 primerih pride do kraje. To je zanemarljivo, predstavljaj si, da Petrol liter benza namesto 1,2000 eur/l proda za 1,9997 eur/l. To noben ne zazna.