Slovenija
79 ogledov

Peter lahko toži Rodeta

Franc Rode (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Da je Franc Rode njegov oče, je Petru S. neuradno mama povedala po daljšem pregovarjanju, a ob tem poudarila, da tega ne bo nikoli priznala javno, niti na sodišču.

"Dolga leta niti Petru S. mama ni povedala, da je Franc Rode njegov oče, to mu je nekako priznala šele pred nekaj meseci, pred dopusti. Bolj je on to izvrtal iz nje," je po poročanju MMC-ja dejal anonimni vir.

Možnosti, da bi Peter ugotovil, ali je kardinal resnično njegov oče, ima dve. "Lahko takoj privoli v DNK-analizo in se potrdi ali zavrže domnevno očetovstvo, če pa ne privoli v to analizo, ga lahko domnevni otrok toži," pojasnjuje odvetnik Boštjan Verstovšek, specializiran za družinsko pravo, ki pa je nekaj časa svetoval in pomagal Petru S., vendar ga ne zastopa.

Časovnih omejitev za tožbo ni, saj je leta 2008 ustavno sodišče odločilo, da je tak člen neustaven, ker v neenak položaj postavlja otroke, ki svojega očeta poznajo, in tiste, ki ga ne.

Je pa Rode že včeraj zanikal navedbe o očetovstvu in poudaril, da jih lahko zavrže. Test očetovstva pa je, pravi, pripravljen opravljati "kadarkoli in kjerkoli".

Noče imeti stikov

"Boli me, da gospod Rode v teh okoliščinah noče imeti stikov z menoj in mojo družino," je v intervjuju za Delo dejal Peter, ki pravi, da je nad ravnanjem kardinala razočarana tudi njegova mama.

Peter si že 23 let prizadeva izvedeti, kdo je njegov oče, zaradi česar tudi ni govoril z mamo. "To počnem zato, ker bi vsak otrok od svojega domnevnega očeta pričakoval, da mu pove resnico. Pa tudi moji otroci morajo vedeti, kdo bi lahko bil njihov ded," svoje iskanje upravičuje Peter.

Pravi tudi, da je stroške testa očetovstva pripravljen nositi sam.

Rode zavrača očitke

"Do tega trenutka kardinal Franc Rode ne s strani gospoda Petra S. ne s strani katerekoli odvetniške pisarne ni prejel pisem z zahtevo po ugotavljanju očetovstva. Prvi mu je to vprašanje zastavil novinar Dejan Karba kot eno od vprašanj, ki mu jih je po elektronski pošti poslal 23. avgusta 2012. Na novinarjeva vprašanja kardinal ni odgovoril, ker Delo pred tem ni hotelo objaviti njegove zahteve po preklicu neresnic, objavljenih v članku 6. avgusta 2012," so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK).

Peter naj bi kardinalu pisal šele 24. avgusta. Takrat mu je poslal svoje fotografije in fotografije družine, zahteve po ugotavljanju očetovstva pa ni bilo. Te ni bilo niti v zadnjem sporočilu, poslanem v ponedeljek zvečer, zatrjujejo.

Stres in Slovenska škofovska organizacija podpirata Rodeta

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK Anton Stres je v svojem in v imenu vseh članov SŠK izrekel moralno podporo Francetu Rodetu. Stres verjame, da člani Katoliške cerkve ne bodo nasedli "konstruktom, lažem in polresnicam" ter da bo zgodba na sodišču dobila "razsodbo in sklep, kakor ju zasluži".

Stres je med drugim tudi zapisal, da je vesel, ko vidi, kako so Rodetovi odgovori "jasni, prepričljivi in pogumni", hkrati pa verjame v slovenski pravni red ter v to, "da bo ta zgodba dobila na sodišču razsodbo in sklep, kakor ju zasluži". Vse člane Katoliške cerkve v Sloveniji je tudi zaprosil, da se združijo v molitvi za edinost v Cerkvi.

Matej Pavlič iz Rodetove pisarne je danes za STA tudi pojasnil, da so celotno zadevo predali odvetniški pisarni, zato v zvezi s prihodnjimi ravnanji kardinala za zdaj ne bodo dajali pojasnil.

Iz tajništva nunciata pa so sporočili, da apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz zadeve ne bo komentiral, saj da gre "za osebno zadevo gospoda Rodeta", je poročal Pop TV.

Komentarjev 17
  • dragec 09:43 30.avgust 2012.

    Zakaj se naši župniki in drugi cerkveni možje sramujejo očetovstva. Vsak normalen ati se veseli svojega sina, a ne???

  • tralala 07:14 30.avgust 2012.

    No, kdo? Palček iz Murgelj? Sneguljčica iz Bežigrada? Samorog iz Šiške? Kiklop iz Viča? Spremeni nick iz Malo_vesti v Malo_pameti, bo bolj ustrezno.

  • graff 21:21 29.avgust 2012.

    Sicer pa, na PS SIOL.net, vse komentarje, ki niso v sozvočju z politiko argentinskih emigrantov, NSi in SDS, takoj brišejo. Zanimivo je tudi to, da smo Telekom financirali vsi državljani, raznih ver, neverni ipd. delujejo pa po instrukcijah zgoraj navedenih.