Šport
44 ogledov

Prevc se bliža Ahonenu in Peterki

Peter Prevc EPA
Peter Prevc se bliža rekordnima znamkama po številu stopničk in zaporednih stopničk v eni sezoni.

Najboljši skakalec letošnje zime Peter Prevc je z nedeljskim tretjim mestom v Zakopanah prekinil svoj zmagoviti niz v svetovnem pokalu. Na 13. posamični tekmi sezone je Prevc ostal pri sedmih zmagah, a je obenem vpisal dvanajsto uvrstitev na stopničke (enajsto zapored).

Koliko Prevcu še manjka do rekordov? Do nekaterih ne prav veliko. Znamki Gregorja Schlierenzauerja iz sezone 2008/09 sta še relativno daleč, Avstrijec je vpisal 13 zmag in 20 uvrstitev med prve tri. Ob tem velja omeniti, da je do konca sezone še kar 17 posamičnih tekem, tako da sta oba cilja dosegljiva.

Ahonen in Peterka na dosegu

23-letnemu Slovencu manjkata le še dve uvrstitvi na stopničke, da izenači rekord Janneja Ahonena, Finec je v sezoni 2004/05 13-krat zapored stal na zmagovalnem odru. 

Sedem zmag, kolikor jih ima Prevc že sedaj, je v svoji najboljši sezoni zbral Primož Peterka. Moravčan je v sezoni 1996/97 14-krat posegel med prvo trojico.

Šestica bo počakala

En rekord se je Prevcu vendarle izmuznil. Po štirih zaporednih zmagah je s tokratnim tretjim mestom ostal brez možnosti, da bi na naslednji tekmi izenačil najdaljši niz zmag v svetovnem pokalu (6), ki ga skupaj z Ahonenom in Schlierenzauerju držita Matti Hautamäki in Thomas Morgenstern.

Komentarjev 1