Šport
423 ogledov

Najboljši skakalec sezone, v marsičem najboljši vseh časov

planica 2016 Saša Despot
Počasi nam že zmanjkuje presežnikov, s katerimi bi opisali zgodovinsko sezono Petra Prevca.

Slovenski šampion Peter Prevc je v letošnji sezoni osvojil vse, kar se osvojiti da. Dobitniku velikega kristalnega globusa se je izmuznil le svetovni rekord, a 23-letni Dolenje vaščan bo imel v lovu na ta dosežek na voljo še kar nekaj priložnosti.

''Zadovoljstvo in olajšanje. Sezone je zdaj konec. Vrhunsko, odlično, nepredstavljivo. Na takšno sezono nihče ne upa niti pomisliti, ker je skoraj neponovljiva. V primerjavi s prejšnjimi sezonami je bila psihično veliko bolj naporna. Z uspehi pride veliko drugih stvari, kar je seveda dobro,'' je povedal veliki zmagovalec.

Prevc je fantastično sezono, v kateri je izboljšal vse rekorde Gregorja Schlierenzauerja, napovedal že na uvodni tekmi v Klingenthalu, kjer je osvojil drugo mesto. 

Pravi pokazatelj premoči slovenskega šampiona je bil trojček zmag v Nižnem Tagilu in Engelbergu, s katerim je napovedal, da bi lahko v nadaljevanju sezone presegel tudi kakšen zgodovinski dosežek.

Prevc je po številu zmag prehitel Primoža Peterko in postal šele drugi Slovenec z velikim kristalnim globusom, za nameček pa je v sezoni presežnikov razstoličil še do nedavnega nedotakljivega Schlierenzauerja.

Med vrhunce sezone nedvomno prištevamo 15 zmag na tekmah za svetovni pokal, 2302 točki in 22. uvrstitev na zmagovalni oder. Vsi trije dosežki so rekordni.

Popolni prevladi v boju za veliki kristalni globus je Prevc dodal naslov svetovnega prvaka v smučarskih poletih in zlatega orla za zmago na novoletni turneji.

Prevc je osvojil prvi veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku, prav tako pa se je veselil zmage v posebnem seštevku smučarskih poletov. Postal je prvi skakalec v zgodovini, ki je bil tri leta zapored okronan za najboljšega letalca na svetu.

''Pričakoval sem, da je težji (veliki globus, op. a.), zato sem ga z lahkoto dvignil. Presenetilo me je, da je lažji kot orel z novoletne turneje. Zadovoljstvo je neizmerno. Ko dvigneš globus, zaslišiš nešteto grl in zastav, ki se dvigujejo in plapolajo. Takrat si zelo, zelo zadovoljen,'' je dodal Prevc.

planica 2016 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dosežki Petra Prevca 2015/2016:

1 - naslov svetovnega prvaka v poletih  /  novoletna turneja

2 - kristalna globusa (mali & veliki)  / tretja mesta

3 - število zaporednih lovorik za najboljšega letalca sezone (2014-2016)

5 - druga mesta

15 - zmage (rekord)

22 - uvrstitve na stopničke (rekord)

79,4 - povprečje točk na tekmo (rekord)

813 - razlika med Prevcem in drugouvrščenim Severinom Freundom (rekord)

2303 - število točk (rekord)

Komentarjev 1
  • kapibara 14:38 20.marec 2016.

    Zmagovalna eforija in Ne nadkraljivo- bravo vsem skupaj..!!!Navse to, veselje, mi vse skazi sluzko kocjanĆić, ki mu nekdo da ugodnost da potala zmagovalne plakete.. Pa ta je, za mena osebno tipični sifilis: Ne veš kdaj ga dobiš- pa ...prikaži veča še plačaš ga- pa nikakor se ga ne znebiš.. BLJAK odsluzastega človeka