Šport
60 ogledov

Kako so si prislužili zmago?

Tina Trstenjak Stanko Gruden/STA
S temi dosežki so se zmagovalci letošnje prireditve Športnik leta 2016 zapisali v zgodovino slovenskega in svetovnega športa.

1. Športnik leta (Peter Prevc)

Za Petrom Prevcem je sanjska sezona. Zmagoviti niz je začel tlakovati sredi decembra v Nižnjem Tagilu, nato pa ga je konkurenca vso zimo gledala z velikimi očmi. Vsi vrhunci sezone so bili njegovi.

peter prevc | Avtor: EPA EPA
Najprej si je na prestižni novoletni turneji nadel kraljevo krono in ponovil uspeh Primoža Peterke. Če mu je na prvi postojanki v Oberstdorfu ne bi zagodlo vreme, bi se lahko po Svenu Hannawaldu kot drugi v zgodovini pohvalil s pokrom zmag na turneji štirih skakalnic.

Ni bilo treba dolgo čakati na novo eksplozijo veselja. Romanje slovenskih navijačev smo dočakali tudi na januarskem svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu. Pri naših severnih sosedih je bila vanj usmerjena vsa pozornost, ko je osvojil zlato medaljo - po Robertu Kranjcu iz leta 2012 drugo tovrstno za Slovenijo.

A se tam ni ustavil. Vse sile je usmeril v svetovni pokal in se spogledoval z rekordi velikega Gregorja Schlierenzauerja. Z dvojnim uspehom v Almatyju si je veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu priskakal že šest tekem pred koncem sezone. Za piko na i je pred prelepo navijaško kuliso v domači Planici poletel še do malega kristalnega globusa v razvrstitvi poletov. In kaj bi bilo lahko sploh lepše kot to, da je izjemno popotovanje sklenil z zmago pred številnimi slovenskimi navijači v dolini pod Poncami.

Zdaj so na ogled njegove znamke. 2303 točke, 15 zmag in skupno 22 stopničk v eni sezoni svetovnega pokala so namreč mejniki, ki bodo motiv za marsikoga v karavani smučarskih skokov.

2. Športnica leta (Tina Trstenjak)

Po štirih letih priznanje za najboljšo športnico v državi znova prejema olimpijska prvakinja v judu v kategoriji do 63 kilogramov, le da tokrat to ni junakinja iz Londona Urška Žolnir, temveč njena naslednica na Olimpu, ki je do vrhunca kariere prišla na avgustovskih igrah v Riu de Janeiru - 26-letna Tina Trstenjak.

Tina Trstenjak Marjan Fabjan | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Želja judoistke, ki na olimpijske igre pripotuje kot svetovna in evropska prvakinja, preprosto mora biti zlata olimpijska kolajna. A na tej poti so Savinjčanki poleg motiviranih tekmic v Braziliji stale tudi druge težave. Junijska poškodba reber je dodobra zamajala koncept priprav na največji dogodek štiriletnega tekmovalnega cikla, toda popolno zaupanje v delo trenerja Marjana Fabjana se je znova izkazalo za pravilno.

Izkušeni ideolog kluba Sankaku in kar celotnega slovenskega judoističnega vrha je znova našel pot, kako svojo varovanko pripeljati do želene borilne ravni v najbolj pomembnem trenutku. Obenem pa jo je uspešno prepričal tudi o tem, da je to njena življenjska priložnost. Na četrti dan olimpijskih iger, 9. avgusta, je lahko z roba tatamija ponosno spremljal niz vrhunskih predstav, katerih jasno sporočilo je bilo preprosto, najboljša sem!

Trstenjakova se je v velikem slogu zavihtela na najvišjo stopničko in tako po rokometašici Alenki Cuderman, alpski smučarki Tini Maze in že omenjeni Žolnirjevi, ob kateri je bila pred štirimi leti v vlogi sparing partnerice, postala šele četrta olimpijska prvakinja iz Slovenije.

3. Ekipa leta (hokejska reprezentanca)

Slovenska hokejska reprezentanca je z drugo zaporedno uvrstitvijo na zimske olimpijske igre vnovič osupnila športno javnost in petič zavzela vrh v izboru za ekipo leta. Risi bodo v olimpijskem Pyeongchangu branili visoko sedmo mesto iz nepozabnega Sočija, v predtekmovanju pa se bodo tako kot na igrah ob Črnem morju pomerili z Rusijo, Združenimi državami Amerike in Slovaško.

slovenija reprezentanca katovice hokej | Avtor: EPA EPA
Reprezentančna hokejska zgodba je z uvrstitvijo na olimpijske igre dosegla močan odmev v tujini, kjer so slovenski dosežek označili za nov čudež na ledu. Izbrana vrsta je bila v septembrskih kvalifikacijah v Minsku še prepričljivejša kot pred skoraj štirimi leti v Vojensu, kjer se je razveselila prve olimpijske vozovnice. Slovenija je na uvodni kvalifikacijski tekmi visoko ugnala Poljsko (6:1), dan kasneje je z eno najboljših predstav v reprezentančni zgodovini odpihnila Dansko (3:0), v velikem finalu pa je po dramatičnem izvajanju kazenskih strelov premagala še Belorusijo (3:2), ki je imela na tribunah glasno podporo več kot 15.000 navijačev.

Slovenija se je na štiridnevnem turnirju izkazala z moštvenim duhom in odgovornim pristopom. Vodilni zvezdnik Anže Kopitar je bil v Minsku nesporni vodja na igrišču, z več kot 96-odsotno uspešnostjo ubranjenih strelov je blestel vratar Gašper Krošelj. Uvrstitev v Pyeongchang je tudi največji uspeh selektorja Nika Zupančiča na njegovi kratki trenerski poti. Zupančič je nadgradil delo svojega predhodnika Matjaža Kopitarja, pri katerem je pet let deloval v vlogi pomočnika.

4. Športnik invalid leta (Veselka Pevec)

Tudi 15. paraolimpijske igre so prinesle obilo veselja slovenskemu športu. Zato je v prvi vrsti poskrbela 51-letna strelka Veselka Pevec. V dramatičnem finalu, ko sta odločala dva strela, je z zračno puško stoje v disciplini R4 v kategoriji SH2 za pičli dve desetinki ugnala reprezentančnega kolega Frančka Gorazda Tirška. Dosežek iz Brazilije je nadgradila še z dvema rekordoma - po novem je ponosna lastnica rekorda kvalifikacij in finala.

veselka pevec | Avtor: Facebook/Veselka Pevec Facebook/Veselka Pevec
Veselka Pevec je v Rio odšla tiho, tam pa spregovorila na glas s puško v roki pred tarčo. Leto, ki se izteka, je bilo za šampionko zahtevno. Naglo se ji je poslabšal vid, njeni rezultati so opešali. Delno rešitev je ekipa okoli trenerke Polonce Sladič našla v Nemčiji pri priznanem optiku, dokončno pa je bilo Veselkinih muk konec pred začetkom iger v Riu. Ob pregledu puške so ugotovili mehansko napako pri diopterju. Ko so to zamenjali, so zrasli tudi Veselkini rezultati. Da je iz pravega testa, je dokazala že leta 2014. V nemškem Suhlu je postala svetovna prvakinja v neolimpijski panogi (padajoče tarče puška mešano SH2).

Pevčeva, rojena je v hrvaškem Kninu, je tetraplegik, na invalidskem vozičku je od rane mladosti. Njen nekdanji partner se ni mogel sprijazniti, da gre Veselka svojo pot. Na železniški postaji v Kninu jo je ustrelil, a je čudežno preživela. Kar osem mesecev je bila v splitski bolnišnici. Med zdravljenjem je izvedela za način rehabilitacije v Sloveniji, kjer se je ustalila in si ustvarila dom. Ponosna je na hči Sašo, v veselje in pomoč pa so ji tudi sokrajani iz Vidma, kjer biva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.