Šport
93 ogledov

Peter Prevc do Zdravljice

Peter Prevc EPA
Na drugi tekmi v Nižnem Tagilu je Peter Prevc zmagal in prevzel tudi prvo mesto v skupni razvrstitvi. Anže Lanišek je bil četrti.

Peter Prevc je vodil po prvi seriji skokov v Nižnem Tagilu, pred drugouvrščenim Nemcem Andreasom Wellingerjem je imel 2,1 točke prednosti, tretji Avstrijec Michael Hayböck pa je za Slovencem zaostaja še za tri desetinke več. Na četrtem mestu sta imela Johann Andre Forfang in Gregor Deschwanden že več kot deset točk zaostanka. Slabše je tokrat skočil vodilni v skupni razvrstitvi Severin Freund in po prvem skoku bil le 15.

Prevčev uspeh so v prvi seriji dopolnili tudi ostali slovenski orli. Med deseterico sta se uvrstila še Anže Lanišek, ki je bil tokrat v prvo osmi, in Jurij Tepeš, ki je zasedel deseto mesto. Anže Semenič je bil 22., Robert Kranjec pa 24.

Slednji je v drugo pristal pri 125 metrih in se začel vzpenjati po lestvici, Semenič pa je doskočil pri 99 in padel na zadnje mesto v finalu. Freundu se tudi drugi skok ni pretirano posrečil, pred nastopom zadnje deseterice pa je vodil Norvežan Daniel Andre Tande. Tepeš, ki je znan po svojem agresivnem slogu, se nato v močnem in spremenljivem vetru ni znašel, z velikimi težavami je doskočil že pri 78 metrih in tako na zadnjem mestu zamenjal Semeniča.

Povsem drugačen nastop pa je prikazal Lanišek. Skočil je 135 metrov daleč in z veliko razliko sklatil z vrha Tandeja. Za Slovencem so nato zaostali Kenneth Gangnes, Joachim Hauer in Deschwanden, Forfang pa je za dve desetinki premagal Laniška. Na vrhu je bila le še trojica najboljših po prvem skoku. Hayböck je prevzel vodstvo, Wellinger pa je skočil slabo in se komaj obdržal med deseterico.

Ob dobrem vetru tudi dobri skoki

Nato pa je do zmage s 139,5 metra skočil Prevc in prevzel tudi prvo mesto v skupnem seštevku. To so bile po treh drugih mestih četrte stopničke za slovenskega šampiona v tej sezoni. Lanišek je bil na koncu 4., Kranjec 16., Semenič in Tepeš pa sta bila na repu dobitnikov točk.

"Danes je bila znova težka tekma, saj se je veter veliko spreminjal. A danes sem imel srečo, bil sem na pravi strani vetra, še zlasti v drugem skoku. Vseeno sem moral dvakrat dobro skočiti in to mi je tudi uspelo. Pred prihodom sem nisem bil ravno navdušen, saj mi v minuli sezoni tu ni šlo, zdaj pa mi je seveda skalnica precej bolj pri srcu. Rumena majica? Z veseljem jo bom nosil, bomo pa videli, kako bo po Engelbergu," je po svoji sedmi posamični zmagi (43. slovenski) v svetovnem pokalu dejal Prevc.

Po pristanku že vedel

"Danes sem po pristanku vedel, da bom zmagal, čeprav nisem pričakoval toliko vetrovnega pribitka. Razmere pa se zelo spreminjajo. Včeraj je bilo dobrih 120 m dovolj za zmago, danes 135 ne bi bilo več dovolj. Tudi sicer bo zahtevna naloga zdržati formo do konca sezone, saj je zaključek šele marca. Toda imamo dobro ekipo in ob dobrem vzdušju je vse še malo lažje," je dodal Prevc. Zdaj je na čelu skupne razvrstitve s 364 točkami, ima 37 točk več od Freunda (327).

Devetnajstletni Lanišek je na 15. posamični tekmi v svetovnem pokalu prišel na prag zmagovalnega odra. "Pravzaprav so bili vsi trije dnevi v Rusiji super. Že na treningih in v kvalifikacijah v petek je kazalo, kam lahko sežem. Na to sem se opiral. Prišel sem na sedmo in danes na četrto mesto, naslednjič pa bo prišlo na vrsto tudi tretje. Tekem bo še veliko in se ne sekiram zaradi teh 0,2 točke. V skokih se lahko hitro obrne, čar vsega pa je, da si čim dlje na vrhu. Vsakdo si želi čim bolj približati konkurenci. Moji cilji ostajajo visoki. Redki so že povsem mladi uspešni, toda tudi pri 16 so bili zmagovalci svetovnega pokala. Sam ne vidim nič posebnega v tem, kar sem storil," je menil Lanišek.

Treba je uživati

"Peter je že v poskusni seriji s 138 m nakazal, kaj bi lahko danes storil. Tekma je bila odlična, odlično se je izteklo. Čestitke Lanišku, škoda za 0,2 točke, kolikor mu je zmanjkalo do stopničk, ampak OK. Naredil je odličen skok v finalni seriji. Čestitke tudi Robiju. Najprej ga je ustavila poškodba komolca in je nato sledilo počasno vračanje. Potrebno je biti potrpežljiv in iti počasi naprej. Glede na to, kako se je včeraj izkazalo, ko je Freund kar zanesljivo zmagal, pa je bil danes precej zadaj, se lahko v sezoni marsikaj hitro spremeni. Sezona bo dolga, je pa treba uživati v v tem trenutku in gremo naprej," je bil zadovoljen slovenski trener Goran Janus, ki še ni določil ekipe za naslednji tekmi konec tedna v Engelbergu.

Komentarjev 4
  • blueone 19:31 13.december 2015.

    Čestitke Prevcu za zmago ter Lanišku za četrto mesto!

  • jezero 17:49 13.december 2015.

    Bravo Prevc, pa Lanišek, ... Vseeno pa bi morali Slovenci dati organizatorju v roke pravo slovensko himno in ne 2 kitici Zdravljice.

  • Papaja Popi 17:32 13.december 2015.

    Bravo Peter ! ! ! ! ! ! ! !