Šport
19 ogledov

Tri največje z istim rekorderjem?

peter prevc vikersund svetovni rekord 250 metrov EPA
Po koncu tedna v Vikersundu se zna zgoditi, da bodo tri največje naprave za letenje na smučeh imele istega rekorderja.

Pred skakalci so tri tekme na napravi Vikersundbakken, na kateri je domačin Anders Fannemel lani rekordno znamko popravil na 251,5 metra. Le dan pred tem je bil Peter Prevc prvi človek, ki je na smučeh skočil 250 metrov.

In glede na letošnjo formo 23-letnika iz Dolenje vasi je zelo verjeten scenarij, po katerem bodo imele tri največje letalnice istega rekorderja. Prevc je namreč že lastnik mejnika planiške velikanke z 248,5 metra, na letošnjem svetovnem prvenstvu na Kulmu pa je, ob slavju naslova svetovnega prvaka, postavil tudi najdaljšo znamko tamkajšnje naprave z 244 metri

Prvi favorit

V kolikor bodo razmere dopuščale polete preko 250 metrov, bo Prevc v Vikersundu gotovo prvi kandidat za nov rekord. Ob omenjenem svetovnem naslovu na Kulmu ima na svojem računu kopico drugih vrhunskih rezultatov na letalnicah, v letošnji sezoni pa je preprosto predober za konkurenco.

V letošnjem svetovnem pokalu je dobil devet od šestnajstih tekem in premočno vodi v skupnem seštevku, kjer Severin Freund zaostaja za 443 točk. Prevc je dobil zadnjo preizkušnjo v Trondheimu, preteklo soboto pa je Slovenijo popeljal do ekipne zmage na Holmenkollnu. 

Vedno je znal leteti

Do vključno lanskega leta je Prevc slavil šest zmag v svetovnem pokalu, od tega kar tri na letalnicah (po ena v Planici, Vikersundu in na Kulmu). Slovenski šampion je tudi lastnik dveh malih kristalnih globusov za skupno zmago v poletih, veselil se ju je v zadnjih dveh sezonah.

Več kot dovolj razlogov za optimizem slovenskih ljubiteljev smučarskih poletov.

peter prevc | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 13:48 12.februar 2016.

    Samo, da se ne bi nihče poškodoval.

  • Avatar olor
    olor 12:32 12.februar 2016.

    Bravo Peter, le tako naprej, pa da še Elanke promoviraš, vsa čast ti.