Slovenija
373 ogledov

Peter Reberc z novim postopkom nad ministrstvo, ki še skladišči gore njegovih nakupov

"Slovenija bo slovenski manjšini v Italiji vsekakor zagotovila vso pomoč tudi v Žurnal24 main
Konec tega meseca bo ljubljansko delovno in socialno sodišče odločalo o obnovi postopka v tožbi zoper zunanje ministrstvo. Nekdanji veleposlanik Peter Reberc državi namreč očita, da ga je kljub njegovim nakupom za več tisoče evrov, nezakonito odpustila.

Kljub temu, da je sodišče 11. maja 2015 pravnomočno odločilo, da je nekdanji veleposlanik v Madridu Peter Reberc upravičeno ostal brez službe, ker je bilo njegovo delovanje neprimerno, bo Reberc odločitev skušal izpodbijati. Že februarja je vložil predlog za obnovo postopka, 30. junija pa bo o ljubljansko delovno in socialno sodišče o njegovem predlogu obnove postopka odločalo.

Na zdravljenje namesto izredne odpovedi?

Peter Reberc | Avtor: Bobo Bobo
Reberc naj bi po naših informacijah skušal dokazati, da bi mu moral delodajalec priskrbeti zdravljenje, namesto da so ga izredno odpustili, ker je med drugim v času svojega mandata od februarja 2007 do avgusta 2010 kupoval nerazumno količino opreme, orodja in goriva.

Ministrstvo je od Reberca sicer skušalo doseči poplačilo vsaj dela stroškov, a je sodišče med drugim tudi na podlagi mnenja izvedenca psihiatrične stroke Dragana Terziča odločilo, da so bili neracionalni nakupi posledica neprištevnega ravnanja, zato ni odgovoren za škodo. Reberc pa naj bi že pred nastopom položaja veleposlanika trpel za psihotično motnjo v povezavi z obsesivno-kompulzivno motnjo.

Bolezni pri veleposlaniku sicer ni zaznal pooblaščeni zdravnik, pri katerem je Reberc pred razporeditvijo na veleposlaništvo v Madridu opravil predhodni preventivni zdravstveni pregled 30. novembra 2006. Pooblaščeni zdravnik, ki bi lahko delodajalca opozoril na morebitne zdravstvene težave, pa je po navedbah ministrstva na podlagi tega zdravstvenega pregleda ugotovil, da je Reberc sposoben opravljati delo na tem delovnem mestu brez omejitev.

Uslužbenci ministrstva sicer preventivne zdravniške preglede pri izbranem izvajalcu opravljajo na vsakih pet let ali manj.

Če bo sodišče vseeno pritrdilo Rebercu, mu bodo morali na ministrstvu poplačati plače in prispevek ter ga morda tudi zaposliti. Znesek poplačila naj bi se gibal že okoli pol milijona evrov.

Kupi kozarcev, zajemalk in orodja v skladišču ministrstva

Ministrstvo za zunanje zadeve bi lahko stroške, ki jih je državi z neracionalnimi nakupi povzročil veleposlanik, saj deloma zmanjšali z odprodajo neracionalnih nakupov. A te v večini zapakirane v originalno embalažo hranijo v skladišču zaradi sodnih postopkov, saj bi omenjeni nakupi lahko šteli kot dokaz v sodnih postopkih, ki še tečejo. Nekatere stvari sicer na ministrstvu uporabljajo pri protokolarnih aktivnostih.

"Glede uporabe se odločamo sproti na podlagi potreb MZZ," so nam pojasnili na ministrstvu, čigar veleposlanik jim je med drugim zagotovil 1800 kozarcev, 77 cedilnikov, sto zajemalk, pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 107 izvijačev in za 4700 evrov žarnic. Z davkoplačevalskim denarjem je kupil še za 11.490 evrov orodja, knjižnega gradiva, ki presega letno kvoto za osnovna sredstva, prav tako bralne sposobnosti posameznika, za 40.200 evrov goriva in tako dalje.

Komentarjev 21
  • Žurnalček 07:11 08.junij 2017.

    Samo z primerjavo njegovih osebnih financ in izpiskov lahko dokažejo , da je zdrav , če je šparal svoj denar . Če je pa zapravil tudi svojo plačo za orodje , je pa res bolan !

  • blueone 18:24 07.junij 2017.

    Ali je svojimi financami tudi tako vneto kupoval stvari?

  • Avatar Leon
    Leon 20:08 06.junij 2017.

    To je pravi obraz in odraz naše diplomacije ! Vsak ,ki ima teto ali strica v politiki dobi zaposlitev v diplomaciji. Priimkov ne želim omenjat jih pa lahko vsak najde na spletu .