Slovenija
554 ogledov

Rode soglaša z DNK-testom v tujini

Kardinal Franc Rode Anže Petkovšek
Morebitni sin ne pristaja, da se DNK-analiza izvede v Sloveniji. Rode že pristal na test v Nemčiji.

Kardinal Franc Rode se strinja s predlogom Petra Stelzerja, da se test DNK opravi v tujini. Kot so za STA sporočili iz Odvetniške pisarne Zidar Klemenčič, ki zastopa Rodeta, je Stelzer predlagal določeno ustanovo v Nemčiji, v odvetniški pisarni pa zdaj čakajo na informacije o terminu odvzema vzorcev.

V Odvetniški pisarni Zidar Klemenčič so še pojasnili, da so danes prejeli elektronsko sporočilo nemške odvetniške pisarne s pooblastilom Stelzerja. V dopisu so jih obvestili, da se Stelzer strinja z opravljanjem testa očetovstva, a da za to predlaga določeno ustanovo v Nemčiji, poroča STA.

"Odvetniški pisarni smo odgovorili s prošnjo, naj nam takoj posredujejo termin, v katerem naj se kardinal Rode zglasi na predlagani ustanovi za odvzem vzorcev. Izrazili smo zahtevo, da se test opravi po protokolu sodnih ugotavljanj očetovstva na tej ustanovi oziroma da sta pri odvzemu vzorcev istočasno navzoča oba subjekta," so zapisali v odvetniški pisarni Zidar Klemenčič. Dodali so še, da pričakujejo, da jim bodo termin odvzema sporočili nemudoma, "glede na to, da so pristali na vse zahteve iz sporočila odvetnikov Stelzerja", še poroča agencija.

Stelzer testa ne želi opravljati pri nas

Kot poroča današnji časnik Delo, Stelzer, ki meni, da bi kardinal Franc Rode lahko bil njegov oče, ne želi opraviti DNK-analize na slovenskem Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Peter S. je na osnovi zgodbe svoje matere Tanje Brede S. od Rodeta zahteval test očetovstva. Rode je očetovstvo odločno zanikal, njegova odvetnica Nina Zidar Klemenčič pa je sporočila, da so se pri inštitutu že pozanimali o postopkih testa, hkrati pa so Petra S. pozvali k čimprejšnjemu odgovoru.

Predlagal bo, da test izvedejo v kateri drugi državi – kje, bo povedal po tem, ko se bo uskladil s svojimi odvetniki.

Mama je sicer, po zapisu Dela, zanikala, da bi bil Rode njegov oče, vendar pa Peter S. trdi, da je njemu to priznala.

Rode vpil na Bredo?

Kot še Delo navaja besede Petrovih sorodnikov, ki živijo v Nemčiji, je kardinal poklical Tanjo Bredo, vpil nanjo in ji "med drugim zabrusil, da ima slabega sina, da ni dober človek".

Iz odvetniške pisarne Zidar Klemenčič so zanikali, da bi Rode klical Tanjo Bredo S., hkrati pa način pisanja o tem primeru označili za "umor osebnosti" s širjenjem lažnivih izjav anonimnih virov in za poskus sistematično diskreditirati ugled posameznika.

Udba hotela, da ga očrni?

Portal Siol.net pa navaja pismo Draga Ocvirka, slovenskega misijonarja na Salamonovih otokih, ki je bil kot najstnik sošolec Tanje S., skupaj sta obiskovala verouk, ki ga je vodil Rode.

V pismu kardinalu je zapisal, da se spomni Bredinih besed iz časa, ko sta doživela prometno nesrečo. Ocvirku naj bi dejala, da so jo po nesreči zasliševali "miličniki v civilu" in od nje poskušali izsiliti priznanje, da je do nesreče prišlo, ker jo je Rode med vožnjo otipaval.

"Bo v prihodnje vključil v zgodbo še vrtne palčke in (gnojne) vile? Zdaj ko ste popljuvani, niso več pomembni ne Tanja, ne Peter Stelzer, ne DNK-test … Bili so le sredstvo. Ne dvomim, da bo Delo z vsemi močmi manipuliralo, da testa ne bi bilo, da bi lahko dvom gojilo naprej in napletlo še kakšno pripovedko o hudobnem volku in Rdeči kapici," je del Ocvirkovega pisma Rodetu, kot ga navaja Siol.net.

Komentarjev 12
  • majdas 17:32 05.september 2012.

    Občutek imam, da nekaterim ni do resnice - ne glede na to, kakšna bo, bodo blatili (v tem primeru g. Rodeta).To so vsi tisti, ki že danes vedo, kaj je res in kaj ni res; vsi tisti, ki že ...prikaži več danes sodijo - in tudi vsi tisti, ki limajo minuse in pluse z nekim posebnim užitkom.p.s. Predstavljam si te iste ljudi, ko pridejo pred Resnico ...

  • dragec 15:26 05.september 2012.

    Spoštovani g Rode. Kako to da niste ponosni ati, zakaj se sramujete.?

  • Tupamaros 14:15 05.september 2012.

    OZNA sve dozna. Vsi ljudje vse vedo. O slovenskih novinarjih pa, da ne govorimo.LPTupamaros