Slovenija
41 ogledov

Peterle: Gre za predvidene, ne dejanske zaslužke

Lojze Peterle Žurnal24 main
Gre za predvidene, ne dejanske zaslužke, o podatku, da ob poslanski plači zasluži še 3500 evrov, pravi Lojze Peterle.

Slovenski evroposlanec Lojze Peterle zanika, da bi ob poslanski plači zaslužil še dodatnih 3500 evrov, kot je navedeno v bazi nevladne organizacije Transparency International. "Evropski poslanci smo ob nastopu mandata oddali Izjavo o finančnih interesih, ki je podlaga za izračun podatkov, ki jih navaja organizacija, gre pa za predvidevane, ne dejanske zneske," razlaga Peterle. "Drži, da sem član več odborov in fundacij, vendar gre za udejstvovanje, za katero ne prejemam finančnega nadomestila," dodaja Peterle.

"Vsak poslanec odgovoren za svojo izjavo"

Trasparency International  je podatke, ki so vir njihovih izračunov, povzela iz izjav, ki so jih Evropskem parlamentu posredovali poslanci in so prav tako javne. "Izjave so popolnoma v pristojnosti vsakega posameznega poslanca," pravijo na Transparency International. "Pri vsakem profilu poslanca je link na profil na parlamentarni strani, kjer je podatke mogoče videti in preveriti," še dodajajo.

Podobno kot Peterle je dodatne vire zaslužka pojasnil tudi Igor Šoltes, ki naj bi poleg poslanske plače mesečno zaslužil še tisoč evrov. Šoltes je ob nastopu mandata v Evropskem parlamentu izpolnil obrazec, na katerem je izpolnil postavko, ki se nanaša na pedagoško delo na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici. Dejansko izplačilo pedagoškega dela v letu 2014 pa v vseh mesecih skupaj do sedaj ni znašalo tisoč evrov, razlaga Šoltes.

Med slovenskimi poslanci okoli tisoč evrov na mesec zasluži še Patricija Šulin iz vrst SDS. Gre za prihodke, ki jih dobi kot mestna svetnica v Novi Gorici.

Dopuščajo napake

V Transparency International pojasnjujejo, da njihovi izračuni ne pomenijo vrednostne sodbe o aktivnostih evropskega poslanca, ne identificirajo dejanskega konflikta interesov, niti ne gre za zanesljivo dejansko izplačane zneske. Podatki služijo za identifikacijo tistih evropskih poslancev, ki imajo ob poslanskem delu še več drugih aktivnost. Dopuščajo tudi napake, ki naj bi bile posledica predvsem tega, da so izjave poslancev v materinem jeziku, ne jezikih evropske komunikacije.

Komentarjev 6
  • Rav Rudolf 17:18 14.oktober 2014.

    vse kar imamo od EU je pogojevanje in par parazitov, kot je ta na sliki plačujemo, za ta prave delavce v domovini pa denarja ni, je treba šparat, katastrofa, koliko časa bo še narod trpel to izkoriščanje ??

  • Avatar čavez
    čavez 16:24 14.oktober 2014.

    To da evropskim poslancem igra na orglce se je sam pohvalil, drugega pa o njemu nisem še slišal razen da pri vsakem novem mandatu zboli za rakom, fenomen prevar to mislim da je in za to še dobro plačan.

  • jaki 14:30 14.oktober 2014.

    Mene pa strašno zanima, kolk ste vi spodaj v življenju naredili in ustvarili!