Šport
74 ogledov

Peti Slovenec s kolajno

Matija Muhar AZS
Slovenski atlet Matija Muhar je zadnji dan 15. svetovnega prvenstva za starejše mladince v ameriškem mestu Eugene zasedel drugo mesto v metu kopja.

Muhar je v finalu kopje vrgel do znamke 72,97 metra in zaostal le za Latvijcem Gatisom Cakšsom (74,04), tretji pa je bil Andrian Mardare iz Moldavije (72,81 m). To je peto slovensko odličje na tovrstnih tekmovanjih.

V finalu je Muhar, član AS Kranj, v drugi seriji vrgel 72,97 m in prehitel Mardarejeva, ki je z 72,81 m vodil po prvi seriji. Slovenski atlet je nato vodil vse do zadnje serije, ko ga je prehitel Latvijec Cakše. Ta do šeste serije ni presegel 71 m, Muhar pa je v zadnjem poskusu ostal brez izida, kar je zadostovalo za drugo mesto ter srebrno medaljo. 

Muhar se je kot drugi najboljši uvrstil v finale, v kvalifikacijah pa je s 70,69 metra napovedal boj za kolajne. Tedaj ga je prehitel le Mardare, ki je kopje vrgel 74,46 metrov daleč.

Muhar, ki vadi pod taktirko trenerja Jožeta Satlerja, se drugič vrača z medaljo iz velikih mladinskih tekmovanj. Lani je postal svetovni mlajši mladinski prvak v ukrajinskem Donjecku. Osemnajsti rojstni dan je praznoval 22. julija, ko se je začelo prvenstvo v Eugeneju. 

Na MSP za starejše mladince so doslej Slovenci osvojili štiri medalje; zlato Gregor Cankar v skoku v daljino (1994, Lizbona), srebrne pa Marjana Lužar na 400 m ovire (1990, Plovdiv), Tina Šutej v skoku s palico (2006, Peking) in Barbara Špiler v metu kladiva (2010, Moncton).

Na prvenstvu je sicer nastopilo osem slovenskih atletov in dvanajst atletinj, domov pa se 30. julija vračajo s številnimi odličnimi uvrstitvami. V finalu sta nastopila še Jan Petrač z novim mladinskim državnim rekordom na 1500 metrov in Nace Pleško, atleti in atletinje pa so dosegli še 5 polfinalnih uvrstitev (dvakrat Luka Janežič, po enkrat pa Manca Šepetavc, Aneja Simončič, Maja Pogorevc in Lucijan Zalokar). Izkazale so se tudi članice ženske štafete 4x400 (Maja Pogorevc, Anita Horvat, Aneja  Simončič, Julija Praprotnik), ki so postavile nov mladinski državni rekord.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.